Lábműtét helyett vérrögoldó gyógyszer

A vérrögoldókat már régóta használják a szívinfarktus terápiájában és egyre inkább a stroke egyes eseteinél is. Újabb elemzések pedig egy további lehetséges alkalmazási területet fedtek fel - a láb artériáiban alkalmazva elkerülhető lenne egy sor műtéti beavatkozás.

vérrögoldó, gyógyszer, amputáció, urokináz, Abbott, Laboratories | The New York Times Health News Service   Medincorp | King, D.

A The New England Journal of Medicine legújabb számában olvasható tanulmányban kutatók arról számoltak be, hogy az urokináz nevű gyógyszer ugyan nem csökkentette a halálozás vagy az amputáció rizikóját, de harmadával redukálta a műtéti beavatkozás gyakoriságát.

A gyógyszer emellett növelte a vérzések előfordulását - a súlyos vérzésekét 13 százalékkal, szemben a csak operált betegek körében előforduló 6 százalékkal.

Az urokinázt gyártó Abbott Laboratories által finanszírozott kutatást a Rochester Egyetem, az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Harvard közös csoportja végezte el.

A kétséges eredmények miatt a szerkesztőségi bevezetőben dr. John Porter, az Oregon Egészségtudományi Egyetem professzora úgy fogalmazott, hogy az urokinázt még nem tekinthetjük az artériaelzáródás legideálisabb gyógyszerének. Ennek ellenére az elvégzett munkát fontos kísérletnek nevezte, és további kutatásokat sürgetett annak megállapítására, hogy milyen gyógyszeres kezeléssel lehetne csökkenteni a műtétek számát.

Megjelent: The Boston Globe

| vérrögoldó, gyógyszer, amputáció, urokináz, Abbott, Laboratories
2002-07-31 20:39:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop