Műtét nélkül lehet megnyitni az artériákat

Az orvosok számára többféle lehetőség létezik, hogy helyreállítsák a vér áramlását a  plakkok által elzáródott artériákban, többek között gyógyszeres és sebészi eljárások.

stenting, carotis-artéria, artéria, stroke | The New York Times Health News Service   Medincorp | Candon, P.
Az egyik ilyen, az elmúlt években kifejlesztett és egyre nagyobb tért hódító technika, amikor az artériába stent-eket helyeznek. A stent rozsdamentes acélból készült apró, hálószerű cső. Egy nemrégiben kiadott tanulmány most kimutatta a stenting eljárásnak a carotis-artériás disszekció esetén tapasztalt előnyeit.

Az eljárás során tágítható stent-tel ellátott katétert helyeznek a beteg artériájába. Mihelyt a fémcsövet az artéria sérült részéhez vezeti, az orvos kitágíthatja a stent-et, helyreállítva ezzel az artériában a vér megfelelő áramlását.

Ugyanezzel az eljárással lehet az agyi artériák vérellátását is helyreállítani, megelőzve ezzel a stroke-ot. A carotis-artéria az a nagy nyaki verőér, amely a szívből az agyba szállítja a vért.

A carotis-artéria egyes rétegei számtalan ok miatt sérülhetnek és távolodhatnak el egymástól, például sérülés vagy orvosi beavatkozások utáni komplikációk miatt. Ez a kóros állapot, a carotis-artéria disszekció, meggátolja az agyba jutó vér szabad áramlását és a fejfájástól a stroke-ig terjedő szimptómákat idézhet elő.

"A stenting igen egyszerű módszer"- mondja dr. Richard Paulsen, a memphisi St. Francis Hospital intervenciós neuroradiológiai osztályának vezetője, a Neurosurgery (thttps://www.neurosurgery-online.com) december 9- számában publikált jelentés társszerzője. "A beteg a beavatkozás után általában már másnap elhagyhatja a kórházat. Sokkal kevésbé agresszív beavatkozás, mint megnyitni az artériát."

Dr. Michael Marks, a tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Stanford University School of Medicine radiológus- és idegsebész-professzora és munkatársai hét beteget figyeltek meg, akik artériájába 1992 és 1998 között helyeztek be stent-eket. A 7 betegből 5-en kaptak vérhígító készítményeket, mégsem javult az állapotuk. Az orvosok a stenting  után 3 és fél évig követték a betegek gyógyulási folyamatát.

Mind a hét beteg tünetmentesnek bizonyult a beavatkozás után három évvel, és semmi mellékhatás nem mutatkozott náluk. Nem fordult elő az arteria disszekció kiújulása sem.

A stenting olyan betegeknek lehet előnyös, akiken nem segített a gyógyszeres kezelés, pl. a warfarin (Coumadin, DuPont Pharma). Dr. Paulsen hozzátette, hogy az eljárás azoknak a betegeknek is megoldást jelenthet, akiknél az érelmeszesedés következményeképpen a carotis-artériában érszűkítő hatással rendelkező plakkok képződtek. Az eddig alkalmazott standard eljárás sokkal agresszívabb volt, fel kellett nyitni az artériát és kikaparni a felrakódást.

A University of Medicine and Dentistry of New Jersey-n jelenleg folynak a stenting és a hagyományos endarterectomia összehasonlító tanulmányai, mondta dr. Paulsen, akinek véleménye szerint az új eljárás "egyenrangú, ha épp nem jobb a sebészi beavatkozásnál".

"A cikkben számtalan bizonyíték van a stenting-nek mint a stroke prevenciós beavatkozásának előnyeire" - állítja George Hademenos, a dallasi American Heart Association (https://www.aamericanheart.org) kutatója.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy mindössze hét beteget vizsgálva még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eljárás sikerességét illetően. Még váratnak magukra a potenciális előnyökről szóló megerősítések."

Dr. Marks és munkatársai "betegek olyan csoportját tanulmányozták, akiket hagyományos módszerekkel igen nehezen lehetett volna kezelni" - jelentette ki dr. Warren Selman, a University Hospitals of Cleveland mellett működő Stroke Center igazgatója. Hozzátette, hogy a stenting a gyógyszerrel egyébként nem kezelhető betegek gyógyításának "igen izgalmas, újszerű módja".

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| stenting, carotis-artéria, artéria, stroke
2002-08-01 00:49:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop