Érbetegek doktorai

­ Mi tette szükségessé egy ilyen speciális osztály létrehozását?

Kórház vizit

­ A magyarországi statisztikákat ismerve, Borsod Megye az ország egyik legelmaradottabb területe szív- és érrendszeri szempontból is. Évente több száz esetben kényszerülnek a megyében érmegbetegedés miatt végtagamputációra, csonkolásra. Általánosságban elmondható, hogy világszerte növekszik a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, a rosszindulatú daganatos betegedések mellett a halálozási statisztikákban vezető szerepük van. Emellett, az érbetegségek alig néhány évtizede kerültek csak be az orvosi köztudatba. Kezelésükkel kezdetben az érsebészek foglalkoztak, tevékenységükben a műtéti megoldások kaptak nagyobb hangsúlyt, azonban az az orvosi-szakmai irányelv, mely a betegségek kialakulásának megelőzésére, a társbetegségek szűrésére és a beteg életminőségét is javító gondozásra irányul tette szükségessé az ilyen profilú osztályok létrehozását.

­ Már az első pillanatban szembetűnik, hogy az osztály modernebb az átlagosnál.

­ Igen, a kis kórtermek, az ágyak melletti telefon, a rugalmasan kezelt látogatási rend és a kis ágyszámból és dolgozói létszámból adódó családias hangulat rövid idő alatt oldja a bekerülő betegek szorongását.

­ Mekkora az osztály betegforgalma?

­ Talán hihetetlenül hangzik, de 13­15 ezer beteget látunk el járóbeteg szakrendelésünkön évente. Minden nap 9­13 óra között fogadjuk a betegeket, akiket többnyire családorvosok,vagy a társszakmák szakrendelései utalnak be. Az általunk vizsgáltak kb. felénél igazolódik valamilyen érbetegség, a többi betegnél a panaszok hátterében sokszor mozgásszervi, ideggyógyászati problémákra derül fény. Ilyen esetekben a beteget a megfelelő helyre irányítjuk. Az érbetegségek kb. 2/3-ánál érszűkületet, kb. 3O%-ban gyűjtőeres ( vénás ) megbetegedést bizonyítunk.

­ Milyen diagnosztikai eszközök segítenek mindebben?

­ Már egyszerű fizikális és fájdalmat nem okozó műszeres vizsgálatokkal el tudjuk vetni, illetve meg tudjuk erősíteni a keringési rendellenesség tényét. A rendelkezésünkre álló korszerű diagnosztikai eszközökkel viszont 1O­15 perc alatt tájékozódhatunk a gyűjtőerek, azaz a felületes és mély vénák állapotáról és működéséről, a visszérbetegség súlyosságáról, valamint megállapíthatjuk azt is, hogy van-e a betegnek érszűkülete vagy nincs, és ha van, akkor az milyen súlyosságú.

­ Milyen egyedi kezelési módszereket alkalmaznak?

­ Néhány esetben lehetőség van arra, hogy pl. a mélyvénák elzáródásos, trombózisos megbetegedésében a betegséget okozó vérrögöt speciális infúziós oldatot adagolva teljesen feloldjuk. Ezt a kezelést az országban alig néhány helyen alkalmazzák. Osztályunk élen jár e kezelési módszer terén.

­ Mennyire fájdalmasak a beteg számára az osztályon végzett kezelések?

­ Általában azt mondhatjuk, hogy mindig az egyszerűbb és a beteg számára kíméletesebb, kevésbé fájdalmas diagnosztikus lépésekre és terápiás megoldásokra törekszünk, ­ sajnos ­ sokszor nem tudunk segíteni , s ennek sok esetben az az oka, hogy a betegek megkésve jelentkeznek orvosi vizsgálatra, nem veszik komolyan a betegségüket.

­ Tehát az érbetegségek esetében is rendkívül fontos a korai, időben történő orvoshozfordulás.

­ Igen, az Angiológiai Osztálynak, ill. a belgyógyászati típusú gondozásnak alapvető célja az érbetegségek korai felismerése, a várható szövődmények kivédése, ezáltal az érszűkületes betegek és a vénás keringési zavarban szenvedők életminőségének javítása.

Feladatunknak tartjuk a társbetegségek, a veszélyeztető körülmények kiszűrését és gondozását is. Ezeket a célokat azonban csak a betegek együttműködésével érhetjük el.

| angiologia, Miskolc, belgyógyászat, Érbetegségek, Erek betegségei, Ér betegség, Érbetegség, Erek megbetegedései, Ér megbetegedés
2002-08-02 16:23:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop