Hirdetés

A láb ereiben ismét megindul a véráram

Stanfordi orvosok egy új technikát fejlesztettek ki, amelynek a segítségével a szívműtét után vérrögök által elzáródott alsó végtagerekben helyreállítható a vér áramlása.

véráram, szövetek, szívműtét, vérrög, reperfúzió, toxin |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Everhart, J.

Az eljárást a Los Angeles-i University of California orvosa, dr. Gerald Buckberg fejlesztette ki. Először a dr. Kai Ihnken vezette stanfordi orvoscsoport alkalmazta, hogy megmentse egy 16 éves beteg lábát, akinek elzáródott az artériája egy szívhibát kijavító műtét során. Az orvosok attól féltek, hogy amputálni kell a végtagot, amely hosszú ideig nem jutott oxigénhez.

Az eredményekről október 4-én, az American College of Angiology 46. közgyűlésén a hawaii-i Kamueában számolt be a sebészcsoport.

A csoport úgy döntött, hogy kontrollált reperfúziót alkalmaz, ez a kísérleti módszer fokozatosan állítja vissza a váráramlást. A kontrollálatlan reperfúziónál a vér toxinokat bocsát ki, amelyek roncsolhatják a sérülékeny sejteket. A kontrollált reperfúzió úgy kerüli el a szövetek roncsolását, hogy a beteg vérével kevert speciális oldatot igen lassan jutnak vissza az oxigénhiányos szövetekbe. A beteg két nap elteltével a saját lábán hagyta el a kórházat és azóta is jól van.

Dr. Buckenberg a 90-es évek elején dolgozta ki a technikát, szívbetegeknél az oxigénhiányos szövetek megmentésére és az elhalás megakadályozására, ami szívinfarktushoz vezethet. Dr. Ihnken, dr. Buckberg tanítványa, azt feltételezte, hogy az eljárás az oxigénhiányos végtagoknál is jól alkalmazható. Visszatérve Frankfurtba, munkatársaival együtt bevezette az eljárást, és Európa-szerte több mint 40 betegnél alkalmazta.

Dr. Ihnkent visszahívták Stanfordba, ahol az orvosegyetemen általános orvos-rezidens. "Ez a beteg volt az első az Egyesült Államokban, akinél ezt a technikát alkalmaztuk" - mondta dr. Ihnken.

Egy szívrendellenesség korrekciós műtétje közben a 16 éves betegnek elzáródott a lábában egy artéria, és minden jel arra mutatott, hogy végtagja minden funkcióját elveszíti. Az orvosok attól féltek, hogy amputálni kell a végtagot.

"A múltban azt hittük, hogy ha egy végtagban megszűnt a vérellátás, minél gyorsabban tudjuk visszavezetni a vért, annál jobb lesz" - mondta dr. Christopher Zarins, a stanfordi egyetem érsebész-professzora, a tanulmány társszerzője. "De rájöttünk, hogy nem ez a helyes, mert ha azonnal visszállítjuk a véráramot, az jobban árt a szöveteknek."

"Az általunk használt stratégia (a kontrollált reperfúzió) azt jelenti, hogy lassú, ellenőrzött módon áramoltatjuk a vért a végtagba, ez lehetővé teszi számunkra, hogy kimossuk a méreganyagot, ami az alatt keletkezett, míg nem volt a végtagnak vérellátása. Ezzel a technikával a toxinok nem mérgezik tovább a szöveteket. A hirtelen nagy, lökésszerű véráram helyett lassú ütemben folyatjuk vissza a vért, míg helyre nem áll a normális keringés."

"Ez új eszköz az érsebészek kezében. Azt a lábat, melyet régebben nem tudtunk megmenteni, ma már meg tudjuk" - jelentette ki Zarins professzor.

Megjelent: Medical Tribune News Service

véráram, szövetek, szívműtét, vérrög, reperfúzió, toxin

2002-08-01 00:37:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop