A Raynaud-betegség és a Raynaud-szindróma

A Raynaud-betegség és Raynaud-szindróma olyan állapot, amelyben a kis artériák (arteriolák) általában az ujjakon és lábujjakon összehúzódnak, ezáltal a bőr sápadt, illetve vörös és kékes foltos lesz.

Raynaud-betegség, Raynaud-szindróma | InforMed Hírek14   InforMed

Az orvosok a Raynaud-betegség kifejezést használják, ha egyéb kiváltó megbetegedést nem találnak, a Raynaud-szindróma kifejezést pedig akkor, ha az ok ismert. Néha a kiváltó ok általában két éven belül kimutatható. A Raynaud-betegségben a betegek 60-90%-a fiatal nő.

Okok

Az ok lehet szkleroderma, reumatoid artritisz, érelmeszesedés, idegrendszeri betegségek, csökkent pajzsmirigyműködés sérülések, és bizonyos gyógyszerhatások, pl. az ergotamin és a metizergid.

A Raynaud-szindróma mellett néhány beteg migrénes fejfájásban, variábilis anginában és kisvérköri hipertóniában (pulmonális hipertenzióban) is szenved. Ezek az összefüggések azt sugallják, hogy az ok - az artéria spazmusa - hasonló lehet minden egyes betegségben. Bármi, ami a szimpatikus idegrendszert izgatja, pl. a stressz vagy a hideg, artériás spazmust okozhat.

Tünetek és kórisme

A kis artériák spazmusa az ujjakon és a lábujjakon gyorsan alakul ki, általában a hidegnek kitett részeken, és percek vagy órák alatt múlik el. Az ujjak és a lábujjak (általában egyetlen ujj) elfehéredik, általában foltos jelleggel, máskor egy vagy több ujj egy része lesz piros és fehér foltos. Ahogy a roham megszűnik, az érintett területek a szokásosnál rózsaszínebbé válnak, ritkábban kékessé.

A lábujjak és az ujjak általában nem fájnak, de bizseregnek, zsibbadnak, gyakran tűszúrásszerű és égető érzés jelentkezik. A kezek és a lábak melegítésével a szín helyreáll és az érzészavarok megszűnnek.

Ha azonban hosszú időn keresztül áll fenn a Raynaud-szindróma (különösen a szklerodermásoknál) a bőrelváltozások állandósulnak az ujjakon - a bőr vékonnyá, fényessé, repedezetté válik. Apró, fájdalmas területek alakulhatnak ki az ujjbegyeken és a lábujjak hegyén.

Az artériás elzáródás és spazmus elkülönítésére az orvos laboratóriumi vizsgálatokat végez mielőtt és miután a végtagokat lehűtik.

Kezelés

Enyhe Raynaud-betegség esetén a törzset, a végtagokat védeni kell a hidegtől, emellett enyhe nyugtatók adhatók. A dohányzást abba kell hagyni, mert a nikotin az ereket összehúzza. Néhány esetben relaxációs technikák, mint például az autogén tréning csökkentheti a spazmust.

A Raynaud-betegség gyógyszeresen kezelhető. Ha a panaszok fokozódnak, és egyéb gyógymódok nem segítenek, a szimpatikus idegek átmetszése (szimpatektómia) megszüntetheti a tüneteket, az enyhülés azonban csak egy-két évig tart. A műtét Raynaud-betegségben hatásosabb, mint a Raynaud-szindrómában.

A Raynaud-szindróma az alapbetegség gyógyításával kezelhető. Az erek összehúzódását okozó gyógyszerek (béta-blokkolók, klonidin vagy ergotamin származékok) a kórképet súlyosbíthatják.

| Raynaud-betegség, Raynaud-szindróma
2018-01-24 17:50:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop