Hasi aorta aneurizma (körülírt értágulat)

A hasi aorta, mely a test hasi szakaszán vonul végig, aneurizmája többször mutat családi előfordulást. Ezek az aneurizmák leggyakrabban magas vérnyomásban alakulnak ki, 7 cm-nél is nagyobbak, és könnyen elszakadhatnak (az aorta normális átmérője 2,5 cm).

| InforMed Hírek19   InforMed | Hulló, D.

Tünetek

A beteg gyakran érez hasi lüktetést. Az aneurizma fájdalmat okozhat, különösen mélyen a hasban, és a fájdalom a hátba sugárzik. A fájdalom súlyos és állandó, bár a testhelyzet változtatásával csökkenhet.

A szakadás első jele a has alsó részén és a háton jelentkező igen heves fájdalom, ami az aneurizma körüli részen érzékenységet okoz. A súlyos belső vérzéssel a beteg gyorsan sokkos állapotba kerül. A megrepedt hasi aorta aneurizma gyakran végzetes kimenetelű.

Kórisme

A fájdalom általában késői jel. Sok hasi aorta aneurizmában szenvedő betegnek azonban nincs tünete és a diagnózis felállítása a más okból történő szokásos fizikális vizsgálat és röntgenvizsgálat kapcsán véletlenül történik. Az orvos pulzáló tömeget érezhet a has középvonalában. A megrepedésre hajlamos, gyorsan növekvő aneurizma fájdalmat, vagy érzékenységet jelezhet, ha megnyomják a has vizsgálata során. A kövér emberekben akár nagy aneurizma is észrevétlen maradhat.

Számos laboratóriumi vizsgálat segíti az aneurizma diagnózisának felállítását. A hasi röntgen kimutathatja az aneurizmát, ha annak falában kalcium-lerakódás van.

Az ultrahangvizsgálat pontosan megmutatja az aneurizma méretét. A komputertomográfia (CT), különösen intravénás kontrasztanyag beadását követően, még pontosabban határozza meg az aneurizma nagyságát és alakját. A mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) szintén nagyon pontos képet ad, de drágább, mint az ultrahang, és ritkán van rá szükség.

Kezelés

Addig, amíg az aneurizma nem reped be, a kezelés a méretétől függ.

A 4 cm átmérőjű, és annál kisebb méretű hasi aneurizmákat tünetmentes betegekben a sebészek nem minden esetben műtik meg azonnal. Ilyen méretű aneurizmák esetében a műtéti kockázat nagyobb, mint a repedés kockázata. Ezért 6-12 havonta ultrahangvizsgálattal ellenőrzik a beteg állapotát. A tünetek megjelenése, mint a has érzékenysége, vagy a deréktáji fájdalom viszont azonnali orvosi vizsgálatot indokol! Ezek ugyanis lehetnek a repedés tünetei is.

A közepes méretű aneurizmák esetében, amelyeknek a mérete 4-5,3 cm között van, nem egyértelmű, hogy a műtét jár nagyobb kockázattal vagy a repedés veszélye áll-e fenn nagyobb valószínűséggel. Az orvos és a beteg ilyen esetben egyéb tényezőket figyelembe véve közösen dönt, hogy 6-12 havonta ellenőrzik-e az aneurizmát ultrahanggal, vagy a műtétet választják.

A nagy méretű (≥5,6 cm), gyorsan növő (havonta ≥0,5 cm-t nő) vagy szivárgó aneurizmák esetében a műtét elvégzését tartják a legjobb megoldásnak. Ezen kívül minden érzékeny és fájdalmas aneurizmát meg kell műteni.

A hasi aorta aneurizmája nyitott (hagyományos) műtéti úton kívül ma már endoszkópos úton is megoldató az erre alkalmas sebészeti osztályokon. Míg az előbbi megoldás esetében a felépülés eltáthat egy hónapig, vagy annál tovább, a kevésbé invazív endoszkópos műtétet követően a beteg hamarabb felépül.

Az endoszkópot a sebész az egyik alsó végtagi artérián keresztül vezeti a hasi aortába. Ezt követően a szövött, fémrészeket is tartalmazó csövet (graftot) elhelyezi az aneurizma területére, majd rögzíti. A graft megakadályozza az elgyengült érszakasz szétrepedését. A műtétet követően a beteget rendszeresen, 6 havonta visszahívják kontrol ultrahang vizsgálatra, hogy ellenőrizzék az esetleges szivárgást.

A nyitott és az endoszkópos műtét esetében a betegek túlélési aránya azonos. A műtéti halálozás körülbelül 2%-os. Az aneurizma megrepedése, vagy akár csak fenyegető repedése, azonnali sebészeti ellátást igényel.

A szétrepedt aneurizma műtéti halálozása 50%. Amikor az aneurizma szétreped, a vesék károsodásának veszélye áll fenn, a vérellátás megszűnése, vagy a shock-kal kapcsolatos vérvesztés miatt. Ha a veseelégtelenség a műtétet követően alakul ki, a túlélés esélye igen rossz. A nem kezelt aneurizma szakadás mindig végzetes.| hasi aorta aneurizma
2021-12-21 11:08:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop