Miért jó a csokoládé?

Az étcsokoládé az érfalak sejtjeinek működését legalább három órán keresztül javítja. Az étcsokoládé gazdag természetes antioxidánsként működő flavonoidokban, ez azonban nem jelenti azt, hogy a csokoládé mértéktelen fogyasztásával elkerülhető a szívinfarktus.

erek, csokoládé, flavonoid | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

A csokoládé alapanyagát, a kakaót évszázadok óta misztikus varázsszerként tisztelik, gyógyszerként épp úgy használták, mint fizetőeszközként. Szerte a világon kedvelt csemege, de a közelmúltig az volt róla a vélemény, hogy sok zsírt tartalmaz, serkenti a szerotonin nevű boldogsághormon kibocsátását, és nem régen derült ki az is, hogy gazdag flavonoidokban.

Egy tanulmányban az athéni egyetem kardiológusai azt vizsgálták, hogyan hat a csokoládé az érfal sejtjeire, amelyeket az oxidáció károsít, ezért a szív- és érrendszer általános egészségi állapotának tükreként is felfoghatók.

Tizenhét egészséges önkénteseknek tíz deka étcsokoládét, keserű-édes csokoládét vagy csokoládéhoz hasonló készítményt adtak, majd a kísérletet felcserélve is elvégezték.

A résztvevők felkarjáról ultrahangfelvételt készítettek, hogy megvizsgálják a felkar verőer érfalsejtjeinek működését. A csokoládét fogyasztóknál javult az endotheliális funkció, míg a placebót kapóknál ilyen változást nem tapasztaltak. Az étcsokoládé előnyös hatása legalább három órán keresztül érvényesült.

A kutatók szerint az érfalak rugalmasságának növelésével a csokoládé hatásos lehet, azonban az még nem állapítható meg, hogy az étcsokoládé vagy kakaótartalmú italok rendszeres fogyasztása csökkentené-e a szív- és érrendszeri betegségek vagy a szívhalál gyakoriságát.

A szakértők óvnak attól, hogy a szívbetegség megelőzésére bárki is kilószám fogyasszon csokoládét, mert a túlzott kalóriabevitel hízáshoz vezet, ez pedig a szívbetegségek előidézője, és a csokoládé érfalakra gyakorolt kedvező hatása eltörpülne a hízás okozta veszélyek mellett.

CBS News
| csokoládé, flavonoid, erek
2019-05-07 13:18:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop