ÚJ

Aorta disszekció

Az aorta disszekció (disszekáló aneurizma - aneurysma dissecans) nagyon gyakran végzetes megbetegedés, melyben az aortafal belső része bereped, míg a fal külső része ép. A vér a repedésen keresztül a középső rétegbe kerül át, ezzel új csatornát nyitva meg az aortafalban. Az aortafal sérülése felelős az aorta disszekcióért. A sérülés leggyakoribb oka a magas vérnyomás, ami az aorta disszekcióban szenvedő betegek több mint 2/3-ban kimutatható.


Funkcionális perifériás artériás megbetegedések

A megbetegedések legtöbbjét a kar, illetve a láb artériájának spazmusa (görcse) okozza. Ezt előidézheti a vérerek elégtelen működése vagy pedig az erek tágulását és szűkülését szabályozó idegi vezérlés (szimpatikus idegrendszer) elégtelensége. Ez az idegi defektus azonban az ateroszklerotikus érelzáródás következménye is lehet.


Buerger-kór (thromboangitis obliterans)

A Buerger-kór (thromboangitis obliterans) a kis és középnagy artériák és vénák elzáródása a dohányzás előidézte gyulladás következtében.


Akrocianózis

Az akrocianózis a kezek, lábak folyamatos, fájdalmatlan kékes elszíneződése, melyet a bőr kisereinek megmagyarázhatatlan spazmusa okoz. Ez az állapot általában nőkön fejlődik ki, de nem feltétlenül azokban, akikben egyéb elzáródásos artériás betegség is fennáll. Az ujjak és a lábujjak, a kezek és a lábak általában hűvösek, kékek, folyamatosan izzadnak, megduzzadhatnak.


Vérpezsdítő módszerek

Ez az álláspont tévedés, mert akinek alacsony a vérnyomása egész nap kínlódik, fáradt, levert, kedvetlen, nem tud megfelelően koncentrálni, fáj a feje, esetleg hányingere is van. Aki a kellemetlen tüneteket el szeretné kerülni, annak tevékenyen részt kell vennie önmaga gyógyításában. A következőkben rövid áttekintést szeretnénk nyújtani a lehetséges gyógymódok, szerek előnyeiről és hátrányairól.


Érsebészeti megbetegedések

Gyakran, sokféle betegséggel kapcsolatban nehéz kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz. Mi az, ami "házi praktikákkal" ideig-óráig otthon tünetileg kezelhető, és mikor kell azonnal, akár éjszaka is sürgős orvosi segítséghez folyamodni. Nincs ez másként az érsebészeti megbetegedések esetén sem.


A Raynaud-szindrómánál is fontos a korai diagnózis

LONDON - Nagyon jól emlékszem még arra a forró augusztusi napra, amikor Dorsetben egy kiskocsma kertjében arra lettem figyelmes, hogy a kezem egyszercsak elfehéredik, majd elkékül, végül pedig bíborszínű árnyalatokat vesz fel. A következő néhány hétben lassacskán hozzá kellett szoknom a zsibbadáshoz is, amit továbbra is különféle színárnyalatok kísértek.


Lábműtét helyett vérrögoldó gyógyszer

A vérrögoldókat már régóta használják a szívinfarktus terápiájában és egyre inkább a stroke egyes eseteinél is. Újabb elemzések pedig egy további lehetséges alkalmazási területet fedtek fel - a láb artériáiban alkalmazva elkerülhető lenne egy sor műtéti beavatkozás.


Újabb artériás eszközt fogadtak el

WASHINGTON - Az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hivatala, az FDA jóváhagyta a Boston Scientific Corp. által készített "Nir" stent-et, jelentették be a vállalatnál.


A láb ereiben ismét megindul a véráram

Stanfordi orvosok egy új technikát fejlesztettek ki, amelynek a segítségével a szívműtét után vérrögök által elzáródott alsó végtagerekben helyreállítható a vér áramlása.


| | 3 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop