Szívinfarktus után

gyógyszer, Ticlid, infarktus | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Főorvos Asszony!

Férjem (56 éves) 1999. május 15-én infarktust kapott. További beavatkozás vált szükségessé, így 99. szeptember 20-án "stent-et" (fémhálót) helyeztek a szív egy-érbe, ahol súlyosan meszes szűkületet állapítottak meg. Az infarktusból (hátsó fali) kifolyólag az elzárt jobb coronaria részt nem tudták megnyitni. Az aggodalmam, hogy kétféle (egy hatóanyagú) vérhígítót kap, Ticlid: 2x1, Astrix: 1x1 adagban. E két gyógyszer hatására sok sav keletkezik férjemnél, aki egyébként is "Reflux oesophagitis"-ban is szenved. Ezért még Losec-et is kell szednie. A háziorvos szerint a két gyógyszer hatónyaga egyforma, nem javasolt a kettő szedése. A szakorvos szerint igen. Én örülnék, ha ilyen üggyel nem kellene foglalkozni, de zavar, hogy az orvosok álláspontja nem egyforma. Remélem ennek kárát nem a férjem látja.

Köszönöm segítő közreműködését. egy aggódó feleség

Diagnózisok:

St. p.inf.myoc.

Postinfarctusos angina pectoris

Mitralis prolapsus syndroma

Mitralis insuff.II

Spondylosis cervicalis

Reflux oesophagitis

Összes gyógyszerek: Astrix, 1x1; Lomir 2,5; Coverex 4 mg,; Zocor 20 mg, Losec 2x1; Ticlid 2x1; Nitroderm TTS 5.

A stent alkalmazása is azt igazolja, hogy férje a legmagasabb szintű ellátást kapta. Az említett vérhigítóknak nem a hatóanyaga, hanem a hatásmódja hasonló, mindkettő a vérlemezkék összecsapódását és ezzel vérrög kialakulását előzi meg. A véralvadás gátlásának más módja is lehetséges (kumarin=Syncumar). Nekem is az a tapasztalatom, hogy a ticlopidin (Ticlid) gyakran okoz gyomorpanaszt, ezért esetleg meg kellene beszélni a kezelőorvossal, milyen más gyógyszert javasol. Bármilyen hatásos gyógyszerről van is szó, a mellékhatások súlyosságát is figyelembe kell venni.

Remélem tudják, hogy a Losecet nem a többi gyógyszerrel egyidejűleg, hanem reggel és este legalább fél órával előtte kell bevenni.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| gyógyszer, Ticlid, infarktus
2002-07-11 15:06:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop