Főoldal » Betegségek » Szív és érbetegségek » Szívbetegségek műtéti kezelése »

Szívműtét után

A műtőből a betegek az intenzív osztályra kerülnek, ahol az első órákban a légzést lélegeztető gép biztosítja. Erre azért van szükség, mert a beteg önálló lélegzésre - az altatás elhúzódó hatása miatt - az első időben nem képes.


Apró pacemaker

A világ legkisebb szívritmus szabályozóját ültették be lengyel orvosok a poznani egyetemi kórház kardiológiai klinikáján.


Katéteres szívbillentyű műtét a SOTE-n

Több ezer embert érint Magyarországon a leggyakoribb szívbillentyű elégtelenség, amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe. Rajtuk segít majd az a beavatkozás, amelyet hazánkban elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végeztek el.


Teljes élet pacemakerrel is

A pacemaker "a szív agya" - hangzott el a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikán szombaton tartott előadáson; Magyarországon ma mintegy 40 ezren élnek a normális pulzusszámot biztosító, és ezáltal a szív működését segítő különleges szívritmus szabályozóval, amely teljes értékű életet biztosít a szívbetegeknek.


A véralvadásgátlókat hosszabb ideig kell alkalmazni értágító eszközök beültetésénél

A koszorúér-tágító eszköz beültetése után a jelenleginél lényegesen hosszabb ideig kell szedetni a betegekkel véralvadásgátlókat - jelentették be az Amerikai Kardiológiai Szövetség chicagói kongresszusán egy nagyszabású vizsgálat alapján amerikai kutatók, akiknek eredményeit a New England Journal of Medicine online kiadása is közzé tette.


Feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert ültettek be a Semmelweis Egyetemen

Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, mely külső akkumulátorról tölthető. A feltölthetőségre azért volt szükség, mert a különleges szíverősítő pacemaker energiaigénye mintegy százszorosa a hagyományos készülékeknek.


Először alkalmaztak Magyarországon felszívódó értágító eszközt

Az országban évente mintegy 18 ezer szívkoszorúér-tágítást végeznek, amely során a szűkület vagy elzáródás megszüntetése érdekében speciális fémhálót, úgynevezett „stent”-et ültetnek a betegbe. Ez az eszköz eddig élete végéig bent maradt a betegben, most azonban Magyarországon is megtörtént az első szervezetben felszívódó stent beültetése.


Egy orvosi beavatkozás, amely megváltoztatta a történelem menetét

1996 őszén Borisz Jelcin az újraválasztásért indult mint Oroszország első független elnöke a szovjet birodalom összeomlása után. Politikai ellenfeleinél azonban egy sokkal nagyobb ellenséggel is meg kellett küzdenie: súlyos beteg volt.


Forradalmian új szívműtét – tíz év után ismét a saját szíve dobog a kislányban

Egy 12 éves kislány az első brit újszíves, akinek testéből eltávolították a donor szívet, és ismét beindították a saját szívműködését.


Zárt szívbillentyű-műtét

Az Egyesült Államokban évente 50 ezer szívbillentyű-műtétet végeznek, és még nagyobb azoknak a száma, akiknek a szervezete nem vagy nem jól viseli el a beavatkozást. Egyre nagyobb igény mutatkozik a kevésbé invazív műtétek iránt, ilyen az ún. zárt szívműtét is.


Először ültettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon

Elvégezték az első rekeszizom-pacemaker-beültetést Magyarországon - számoltak be a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján ...


Gyomorbántalmak miatt műtötték meg Karel Gottot

Gyomorműtétet hajtottak végre kedden Karel Gotton, a világhírű cseh énekesen a prágai IKEM kórházban. A cseh sajtó korábban arról tudóí...


Megműtötték Karel Gottot

Megműtötték kedden Karel Gott, világhírű cseh énekest, a prágai IKEM kórházban.


Rossz páciensen hajtottak végre szívműtétet egy dél-afrikai magánkórházban

Rossz páciensen hajtottak végre szívműtét egy dél-afrikai magánkórház orvosai.


Vérrögképződést akadályozó műszívet ültettek be egy német betegbe

Új típusú - a korábbinál kisebb és jobb, a vérrögképződést akadályozó - műszívet ültettek be egy 56 éves beteg szervezetébe német o...


hirdetés