Egy orvosi beavatkozás, amely megváltoztatta a történelem menetét

1996 őszén Borisz Jelcin az újraválasztásért indult mint Oroszország első független elnöke a szovjet birodalom összeomlása után. Politikai ellenfeleinél azonban egy sokkal nagyobb ellenséggel is meg kellett küzdenie: súlyos beteg volt.

bypass, angioplasztika, Jelcin | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Jelcint szívroham érte, anginás rohamai miatt mellkasi fájdalmai voltak, és bypass-műtétre volt szüksége. Orosz orvosai szerint azonban ezt a beavatkozást nem élte volna túl.

Hogy független szakértőtől kérjen tanácsot, Jelcin egy Oroszországban igen jó hírnévnek örvendő amerikai orvoshoz, dr. Michael E. DeBakey-hez, a neves houstoni szívsebészhez fordult.

DeBakey elutazott Moszkvába, és miután megvizsgálta az elnökjelöltet, kijelentette, hogy kellő előkészítés után el lehet végezni a műtétet. Ez volt az a beavatkozás, amely lehetővé tette, hogy Jelcin induljon az elnökségért, és az operáció minden bizonnyal az életét is meghosszabbította.

Történelmi jelentőségű volt tehát ez a konzílium, ha ugyanis Jelcint nem választják újra, nem tudta volna utódjának Putyint megnevezni.

A ma 98 éves DeBakey már a hidegháborús korszakban is gyakori vendég volt a Szovjetunióban, előadásokat tartott, és néha egy-egy műtétet is elvégzett. Akkoriban azonban nem valószínű, hogy a Kreml tisztségviselői ilyen feladatra felkérték volna.
Az, hogy Jelcin esetében őt hívták, az elnökjelölt állapotának súlyosságára és az amerikai sebész oroszországi presztízsére egyaránt utal.

1996-ban tehát a műtét mellett döntöttek, ám előtte még számos kezelésben kellett Jelcinnek részesülnie. A belső vérzések miatti vérszegénységét vérátömlesztéssel kezelték, és az elégtelen pajzsmirigy-működést is helyre kellett állítani. Annak ellenére, hogy Jelcin nagyivó hírében állt, a májműködése normális volt,

Dr. DeBakey közölte Jelcinnel, hogy tökéletesen megbízik a műtét elvégzésére kijelölt orosz sebészben, dr. Renat S. Akcsurinban. A műtétnél DeBakey is jelen volt megfigyelőként.

– Mindent megteszek, amit mond, csak minél hamarabb visszakerülhessek a hivatalomba – mondta Jelcin az amerikai orvosnak, aki most úgy nyilatkozott, hogy a tervezettnél pár nappal korábban engedélyezték Jelcin munkába állását, hiszen jól gyógyult, és állandó felügyeletet is biztosítottak neki. Két héttel az után, hogy ismét munkába állt, az orosz elnökjelöltet tüdőgyulladással kellett kezelni.

DeBakey utoljára 2004-ben találkozott személyesen Jelcinnel, de az orvosok állandóan tájékoztatták őt az orosz elnök állapotáról, aki néhány évvel ezelőtt újra szívműtétre szorult - akkor Németországban végeztek nála angioplasztikát.

Dr. DeBakey oroszul is megjelent visszaemlékezéseinek előszavában Jelcin a szív varázslójának és csodákra képes embernek nevezte dr. DeBakey-t, az amerikai sebészt, aki meghosszabbította az életét.

BBC News
| bypass, angioplasztika, Jelcin
2019-07-24 14:29:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop