Katéteres szívbillentyű műtét a SOTE-n

Több ezer embert érint Magyarországon a leggyakoribb szívbillentyű elégtelenség, amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe. Rajtuk segít majd az a beavatkozás, amelyet hazánkban elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végeztek el.

katéteres szívbillentyű műtét, szívbetegség | InforMed Hírek13   InforMed | SE, Médiasarok

Egy 69 és egy 73 éves beteg esett át a beavatkozáson a múlt héten, mindketten jól vannak, a műtét után 4 nappal elhagyhatták a klinikát, már csak kontrollra járnak vissza.

Az új terápiás lehetőség elsősorban azoknak a betegeknek jelentheti az egyetlen érdemi kezelést, akiknél a bal kamra kitágulása miatt létrejött billentyűelégtelenség kezelésére nyitott szívműtéttel végzett billentyűplasztika vagy billentyűcsere túl kockázatos lenne – mondja Dr. Merkely Béla az egyetem klinikai rektorhelyettese, aki Dr. Gellér László docenssel végezte el a beavatkozásokat.

A dobogó szíven végrehajtott szívműtét a legnehezebb kardiológiai katéteres beavatkozások közé tartozik.

A bal kamra, bal pitvar között elhelyezkedő mitrális billentyű záródási elégtelensége a leggyakoribb. A beavatkozás lényege, hogy a kéthegyű billentyű vitorláinak záródását egy speciális, katéteres úton szívbe juttatható kapoccsal, az ún. Mitraclip eszközzel lehet elősegíteni, ami a billentyűelégtelenség jelentős csökkenéséhez, akár teljes megszűnéséhez vezethet.

Abbott Vascular

Az intézetvezető professzor szerint a betegek gondos kiválasztása és előkészítése kulcsfontosságú, a kórházi tartózkodás ugyanakkor mindössze néhány nap, és a betegek rövid időn belül újra aktív életet élhetnek.

A háromdimenziós szívultrahang-vezérelt katéteres műtétre több mint két évig készültek a klinikán.

A dobogó szíven végzett eljárás a magyar betegek számára eddig csak egyedi méltányosság alapján, Németországban volt elérhető. Egy beavatkozás kb. 18 millió forintba került az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, ugyanez a műtét Magyarországon a felébe kerül majd.

| katéteres szívbillentyű műtét, szívbetegség
2015-11-12 23:30:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop