Szívműtét után - II.

A "Szívműtét után" című cikk folytatása.

|

Műtétet követő szívburok- és mellhártyagyulladás

Az operált betegek közel felénél a műtét következtében steril - allergiás jellegű - gyulladás alakul ki a szívburkon és a mellhártyán. A tünetek súlyossága változó, a leginkább jellemző a mellkasi fájdalom. A folyamatot hőemelkedés, esetenként láz kíséri. Sok beteg számol be gyakori izzadásról: különösen az éjszakai órákban.

Jellemző - és sokszor tartós - tünet a száraz köhögés. Lényeges kellemetlenséget okozó, lázzal kísért tünetek esetén gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító kezelés jön szóba. A kezelés ideje nehezen határozható meg, sokszor hetekig kell folytatni.

A gyulladáscsökkentő adagját fokozatosan célszerű csökkenteni, és ha a tünetek nem térnek vissza, a kezelés befejezhető.

Mellkasi fájdalom

A műtétet követő hetekben-hónapokban a mellkasi fájdalom mellhártyagyulladás nélkül is előfordulhat, gyakran időjárás-változással összefüggésben. Gyógyszeres kezelés általában nem szükséges, a gyógytornának - később a sportnak - fontos szerepe van a panaszok csökkentésében.

Ritmuszavarok

A műtétet követő 2 héten belül fordulnak elő leggyakrabban. Rendetlen szívverés (extrasystolia), pitvarlebegés ill. remegés egyaránt jelentkezhet. Esetenként a ritmuszavar gyógyszeres kezelést is igényelhet.

Lábdagadás

Bypass műtét után - a vénaeltávolítás helyén sok esetben nehezebben gyógyuló seb marad vissza, és estére az érintett láb megdagadása is előfordul. A végtag megdagadása a vénás vért szállító vénadarab eltávolításának következménye.

Egy idő után a megmaradt gyűjtőeres hálózat átveszi az eltávolított véna funkcióját is. A végtag rugalmas pólyázása (fáslizása) általában javasolt, bár a fásli fel- és letekerése nem a legkényelmesebb. Térdig érő, rugalmas anyagú kompressziós harisnya optimális megoldásnak tűnik.

Tovább
|
2018-03-28 20:34:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop