Szívműtét után - III.

A "Szívműtét után" című cikk folytatása.

|

Depresszió

A műtétet követő napokban, hetekben, hónapokban hangulatingadozás, depresszió előfordul. Az eredeti fizikai és szellemi aktivitás visszanyerésével párhuzamosan a depressziós panaszok általában megszűnnek.

Hazatérés a szívműtét után

Az operált betegek további sorsa két-három héttel a műtét után több irányban alakulhat. Kellő erőnlét és optimális otthoni körülmények mellett a beteg nyugodtan otthonába távozhat, ellenkező esetben szanatóriumi kezelés tanácsos.

A hazatávozó beteg esetenként szorongást érez, mivel a szívműtét előtt, alatt és után „hozzászokott" a szoros orvosi kontrollhoz. Ha az ambuláns kardiológiai ellenőrzés lehetősége adott, akkor ez a félelem indokolatlan.

Sebkezelés

A mellkas, ill. a láb műtéti sebének varratait ekkor már eltávolították. A sebszélek rendszerint pirosak, duzzadtak, esetenként fájdalmasak. Ez természetes, külön kezelést nem igényel. Ha a seb enyhén váladékozik, steril sebfedő gézzel történő lefedése javasolt, ill. fokozott - esetleg gennyes - váladékozás esetén sebészi ellátást igényel.

Zuhanyozás

A varratok eltávolítása után - még enyhe váladékozás esetén is - a zuhanyozás megengedett. Fürdés, a váladékozó seb hintőporozása nem tanácsos.

Pihenés

A műtétet követő első hetekben a túlzott kifáradást célszerű elkerülni, és kisebb-nagyobb pihenések napirendbe iktatása nagyon előnyös. A rendszeres délutáni pihenés, alvás nagymértékben segíti a gyorsabb erősödést.

Tovább
|
2018-03-28 20:35:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop