Szívműtét után - IV.

A "Szívműtét után" című cikk folytatása.

|

Fizikai aktivitás

Rendkívül fontos a fizikai aktivitás fokozása a kórházból való távozás után. Célszerű nyugodt ütemű sétával kezdeni a mozgást, rögtön a hazaérkezés után. Az első napokban sík talajon kétszer 10 perces séta ajánlott. A sétaprogram első 10 napjában célszerű eljutni oda, hogy 20 perc alatt képesek legyünk egy kilométert megtenni.

A sétaprogram második felében háromnegyed óra alatt három km megtételét tűzzük ki célul. Négy-hat héttel a műtétet követően ezen aktivitási szint elérése reálisnak tűnik.

A mellcsont tökéletes rögzülése után (10-12 héttel a műtétet követően) komolyabb terhelés is megengedett: kocogás, úszás, kerékpározás, teniszezés.

Rendkívül fontos szívműtét után azon terhelés nagyságának meghatározása, amelyet a beteg veszély nélkül - rendszeresen - teljesíthet. A terhelhetőség objektív lemérése terheléses EKG elvégzésével történik. Ekkor orvosi ellenőrzés és műszeres megfigyelés segítségével állapítjuk meg annak a terhelésnek a nagyságát, amelynél sem panasz, sem EKG-változás nem jelentkezett.

A terheléses vizsgálat alkalmas a beteg állapotának folyamatos követésére is. A terhelés kapcsán jelentkező mellkasi fájdalom okának kiderítése orvosi feladat, de Nitromint tablettát vagy spray-t mindig vigyünk magunkkal, és szükség esetén használjuk is.

Diéta

Javasolt - nemcsak szívműtét után - vitamindúsan táplálkozni, biztosítva a megfelelő fehérjebevitelt. A székrekedés elkerülése végett rostos ételek nagy mennyiségű fogyasztása javasolt. A szívműtétet követő vashiány és vérszegénység miatt a vaspótlás a betegek többségénél szükséges.

Zsíros, kalóriadús ételek kerülendők. A túlzott kalóriabevitel és a csökkent fizikai aktivitás miatt szívműtét után a betegek egy része meghízik, amit könnyebb odafigyeléssel megelőzni, mint a későbbiekben kezelni.

Az Amerikai Szívgyógyász Társaság legfontosabb diétás tanácsai a következők:
  • rendszeresen sovány húst fogyasszunk, vörös húst legfeljebb heti 1-2 alkalommal együnk;
  • javasolt a csirke- és pulykahús fogyasztása;
  • kerüljük a belsőségek, a rák és a szardínia gyakori fogyasztását;
  • használjunk sovány tejet és alacsony zsírtartalmú sajtokat;
  • ételeinket kevés növényi olajjal készítsük el;
  • hetente legfeljebb két tojást együnk;
  • növeljük étrendünkben a zöldségek és a rostdús anyagok mennyiségét.
Autóvezetés

Négy-hat héttel a műtét után a beteg nyugodtan vezethet. Az autóvezetés akadálya az első időben a mellkasi csontok fájdalmassága.

Cipelés, emelés

Nagyobb súlyok emelése a mellcsont tökéletes gyógyulásáig (az első három hónapban) nem ajánlott. Négy-öt kilós csomag megengedett terhelésnek tekinthető.

Nagyobb megterhelés, rendszeres sport, csak a terhelhetőség objektív meghatározása után (terheléses EKG-vizsgálat) lehetséges. Van olyan tevékenység - pl. hideg időben hólapátolás - ami még a jó fizikai állapotban lévő, panaszmentes egyéneknél sem javasolható.

|
2018-03-28 20:35:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop