Szívbelhártya gyulladás

A legtöbb beteg ismeretlen eredetű, gyakran hetek óta tartó láz panaszával jelentkezik orvosnál. A tünetek gyakran nem jellegzetesek: köhögés, nehéz légzés, ízületi fájdalmak, ízületi gyulladások, hasmenés.

foghúzás, szívbelhártya gyulladás, fertőzés, szívbillentyű, endokarditisz | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

Néhány esetben a kép artériás embóliával szövődik, amikor a fertőzött baktériumtelep leszakad a billentyűről, és a vérárammal például az agy területére sodródik. A billentyű roncsolódása esetén gyakran a szívelégtelenség tünetei állnak előtérben. Előfordulhatnak bevérzések a különböző nyálkahártyákon, a szájpadon vagy a körömágy alatt.

A betegség kimutatása

A fertőző szívbelhártya-gyulladás egyértelmű igazolása a beteg véréből történik. Meg kell próbálni kitenyészteni a kórokozót. Több speciális, olykor egészséges emberre teljesen veszélytelen kórokozó képes rendkívül súlyos billentyűbetegséget előidézni. Ha a klinikai tünetek mellett ezeket egyidejűleg sikerül a beteg véréből kimutatni, a betegség egyértelműen igazolható.

A kivizsgáláshoz tartozik még a szív ultrahang vizsgálata. Ekkor a billentyűket vizsgáljuk, hogy nem látunk-e rajtuk vagy a szívüregek valamelyik falán baktériumtelepekből álló felrakódást. Az ultrahang alkalmas a billentyűk anatómiai és működési állapotának felmérésére, ugyanakkor az eltérés nélküli vizsgálat nem zárja ki egyértelműen ezt a betegséget.

Lehetséges szövődmények

A baktériumszaporulatok vérárammal történő szétszóródása megállhat az agyban, a vesékben, olykor a lépben, és ott fertőzést, tályog képződését okozza. A jobb szívfelet érintő fertőzések (főként kábítószereseknél) a tüdőben okozhatnak áttétes, tályogos fertőzéseket. Hasonló tályogok alakulhatnak ki a szív izomzatában is. Ezekben az esetekben a gyógyulási esély sokkal kisebb, de nem reménytelen. A másik súlyos szövődmény az, ha a szívbillentyű szétroncsolódik.

A kezelésről

A szívbelhártya fertőző gyulladásának kezelése elsősorban antibiotikumokkal történik. Ha kitenyésztettük a kórokozót, akkor célzottan, azzal a gyógyszerrel kezeljük, melytől az adott baktérium biztosan elpusztul. A kórokozó igazolása nem mindig sikerül, ilyenkor széles spektrumú, kombinált antibiotikumot alkalmazunk. Mindkét esetre egyaránt érvényes, hogy nagy dózisban és hosszú heteken (4-6 hét) át folyamatosan adjuk. A betegség így gyakran meggyógyítható.

Ha a szívbillentyű szétroncsolódik, a billentyűt műtéttel el kell távolítani, s helyette műbillentyűt kell beültetni.

A megelőzés lehetőségei

Rendkívül fontos, hogy a páciens tisztában legyen azzal, hogy neki olyan betegsége van, mely antibiotikum-védelmet igényel. Az egészséges embernek nem kell foghúzás előtt (csak ritka esetben) antibiotikumot adni. Azonban, akinek beteg valamelyik szívbillentyűje, annak ez a foghúzás előtt és utána is feltétlenül szükséges! Erre a betegnek és az orvosnak egyaránt figyelni kell.

Az antibiotikum-védelem természetesen a műszeres beavatkozások előtt és után is szükséges.

| foghúzás, szívbelhártya gyulladás, fertőzés, szívbillentyű, endokarditisz
2018-11-07 11:53:18


A rugalmas erek titka

Az érelmeszesedés ­ a jóléti társadalmakban a vezető halálokok egyike ­lassan és csendben kialakuló betegség, amely többnyire csak előrehaladott állapotban okoz pa...


Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vén...


Miért jó a csokoládé?

Az étcsokoládé az érfalak sejtjeinek működését legalább három órán keresztül javítja. Az étcsokoládé gazdag természetes antioxidánsként működő flavonoidokban...


Szívritmuszavar

Szinte a legtöbb emberrel előfordult már, hogy időnként szabálytalanul ver a szíve, azt érzi, hogy a szíve hirtelen összevissza ver, vagy egy-egy ütést kihagy. Az ilyen...


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.