ÚJ

Műbillentyű beültetés új módszerrel

Nagy-Britanniában elvégezték az első szívbillentyű pótlást ún. kulcslyuk-eljárással, azaz a beavatkozáshoz nem volt szükséges nyitott szívműtétre. Korábban mindössze négy kórházban végeztek hasonló műtétet a világon.


A szívbillentyűk betegségei

A szívbillentyűk betegségeinek, szűkületüknek, illetve elégtelenségüknek egyik oka a billentyűk kialakulásának az előzőkben már említett fejlődési rendellenessége. A születéskor egészséges billentyűk szerzett betegségei közül a leggyakoribb a reumás szívbillentyű-gyulladás, mely akár észrevétlen is lehet, ilyenkor csupán a már kialakult billentyűhiba tünetei kapcsán végzett orvosi vizsgálatok derítik ki a szívbillentyű betegségét.


Háromhegyű billentyű szűkület

A trikuszpidális (háromhegyű) billentyű szűkülete (sztenózis) esetén a háromhegyű billentyű nyitott állapotban is a normálisnál szűkebb marad, ami megnöveli az ellenállást a jobb pitvarból jobb kamrába haladó véráramlással szemben.


Pulmonális billentyűszűkület

A pulmonális billentyű szűkülete (sztenózis) esetén a pulmonális billentyű nyitott állapotban is a normálisnál szűkebb marad, ennek következtében a jobb kamrából a pulmonális artériába irányuló véráramlással szemben növekszik az ellenállás.


Háromhegyű billentyű elégtelensége

A trikuszpidális (háromhegyű) billentyű elégtelensége (trikuszpidális inszufficiencia) során a trikuszpidális billentyűn át a jobb kamra minden összehúzódásakor vér áramlik vissza a jobb pitvar felé.


Mitrális billentyű szűkület

A mitrális billentyű szűkülete (sztenózis) esetén a mitrális billentyű nyitott állapotban is a normálisnál szűkebb marad, amely megnöveli az ellenállást a bal pitvarból a bal kamrába irányuló véráramlással szemben.


Mitrális billentyű előesése (prolapszus)

Mitrális billentyű prolapszusban a billentyű vitorlája a kamra-összehúzódások alkalmával a bal pitvarba csapódik, és néha kialakul visszaáramlás, melynek során kis mennyiségű vér kerül a pitvarba.


Kéthegyű billentyű elégtelenség

A kéthegyű (mitrális) billentyű elégtelensége (mitrális inszufficiencia) esetén a vér a mitrális billentyűn keresztül minden bal kamra összehúzódás alkalmával visszaáramlik a bal pitvarba.


Aortabillentyű-szűkület

Az aortabillentyű szűkülete (sztenózis) esetén az aortabillentyű nyitott állapotban is a normálisnál szűkebb marad, ami megnöveli az ellenállást a bal kamrából az aorta felé irányuló véráramlással szemben.


Aortabillentyű-elégtelenség

Az aortabillentyű-elégtelenség (aorta inszufficiencia) során a bal kamra minden egyes elernyedésekor - amikor normálisan az aortabillentyű teljesen zárva van - az aortabillentyűn keresztül visszaáramlik a vér (regurgitáció) a bal kamrába.


1 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop