Aortabillentyű-elégtelenség

Az aortabillentyű-elégtelenség (aorta inszufficiencia) során a bal kamra minden egyes elernyedésekor - amikor normálisan az aortabillentyű teljesen zárva van - az aortabillentyűn keresztül visszaáramlik a vér (regurgitáció) a bal kamrába.

aortabillentyű-elégtelenség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Észak-Amerikában és Nyugat-Európában valaha leggyakoribb oka a reumás láz vagy a szifilisz volt - ma már mind a kettő ritka, amióta széles körben használnak antibiotikumot. Egyéb régiókban a reumás láz által okozott billentyűkárosodás még mindig gyakori. Fertőzések mellett az aortabillentyű-elégtelenség leggyakoribb oka a billentyű erős, fibrózus szövetének meggyengülése ún. mixomatózus (kocsonyás) degeneráció miatt, máskor a billentyűelváltozás születési hiba következménye, vagy az oka ismeretlen. A mixomatózus degeneráció öröklött kötőszöveti megbetegedés, amely gyengíti a szívbillentyű szövetét, és ezáltal a billentyű kórosan megnyúlhat, ritkán pedig elszakadhat. Bakteriális gyulladás és sérülés is okozhat aortabillentyű-elégtelenséget. A fiúk kb. 2%-a, a lányok kb. 1%-a születik úgy, hogy a billentyű két tasakos a szokásos három helyett, ami enyhe visszaáramlást okozhat.

Tünetek és kórisme

Az aortabillentyű-elégtelenség enyhe foka általában nem okoz tüneteket, csak jellegzetes szívzörejt hoz létre, ami sztetoszkóppal hallható a bal kamra minden egyes elernyedésekor. Súlyos elégtelenség esetén a bal kamrának növekvő mennyiségű vért kell kipumpálnia, mely a kamra megnagyobbodásához és végül szívelégtelenség kialakulásához vezet. A szívelégtelenség légzési nehézséggel jár, ami elsősorban terheléskor vagy fekvéskor, különösen éjszaka jelentkezik. Felülve a folyadék a tüdő felső részéből kiürül, ezzel a légzés rendeződik. A betegnek szívdobogás-érzése is lehet, amelyet a megnagyobbodott kamra erőteljes összehúzódásai okoznak. Mellkasi fájdalom szintén felléphet, különösen éjszaka.

Az orvos a diagnózist a jellegzetes szívzörej, a fizikális vizsgálat során észlelhető tünetek (például a pulzus eltérései), és a röntgenen látható szív-megnagyobbodás alapján állítja fel. Az EKG szívritmusváltozásokat, valamint megnagyobbodott bal kamrára utaló jeleket mutathat. Az echokardiográfia segítségével a kóros billentyű láthatóvá válik, és a probléma súlyossága is megítélhető.

Kezelés

Antibiotikumot kell adni fogorvosi és sebészeti beavatkozás előtt a károsodott szívbillentyűn létrejövő gyulladás megelőzésére. Ez már egészen enyhe aortabillentyű-elégtelenség esetén is szükséges.

Keringési elégtelenség fennállásakor a sebészeti beavatkozást a bal kamra visszafordíthatatlan károsodását megelőzően kell elvégezni. A műtét előtti hetekben a szívelégtelenséget digoxinnal, angiotenzin konvertáló enzim gátlóval vagy egyéb értágító gyógyszerekkel kezelik, melyek csökkentik a szív munkáját. A billentyűt általában mechanikus, vagy részben sertésbillentyűt tartalmazó műbillentyűvel helyettesítik.

| aortabillentyű-elégtelenség
2009-02-02 16:06:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop