Háromhegyű billentyű elégtelensége

A trikuszpidális (háromhegyű) billentyű elégtelensége (trikuszpidális inszufficiencia) során a trikuszpidális billentyűn át a jobb kamra minden összehúzódásakor vér áramlik vissza a jobb pitvar felé.

A trikuszpidális billentyű elégtelensége esetén a jobb kamra összehúzódásával nemcsak előre, a tüdő felé halad a vér, hanem egy kevés vér visszakerül a jobb pitvarba is. A visszaáramlás a jobb pitvarban megnöveli a nyomást, a jobb pitvar ennek hatására megnagyobbodik. A magas nyomás áttevődik a jobb pitvarba beáramló vénákra, és ez fokozza a testből jövő véráramlással szemben az ellenállást.

A trikuszpidális billentyű elégtelenségének leggyakoribb oka a vér kiáramlásának akadályoztatása a jobb kamrából, amelyet súlyos tüdőbetegség vagy a pulmonális billentyű szűkülete okoz. Ennek kiegyenlítésére a jobb kamra megnagyobbodik, hogy erősebben tudjon pumpálni és a billentyűk nyílása megfeszül.

Tünetek és kórisme

Az alacsony verőtérfogat által okozott bizonytalan tünetek (fáradtság, gyengeség) mellett általában csupán a megnagyobbodott máj okozta jobb felhasi diszkomfort érzés és a nyaki pulzáció észlelhető. Ezeket a tüneteket a vér vénákba való visszaáramlása okozza. A jobb pitvar megnagyobbodása pitvarremegést okozhat (gyors, szabálytalan ritmusú szívműködés). Végül fokozatosan szívelégtelenség alakul ki, és a szervezetben - elsősorban a lábakon - folyadék halmozódik fel.

A diagnózis alapja a kórtörténet, a fizikális vizsgálat, az EKG és a mellkasröntgen. A billentyűn való visszaáramlás zörejt okoz, amit az orvos a hallgatón keresztül hallhat. Echokardiográfia láthatóvá teszi a visszaáramlást, és segítségével ennek súlyossága is mérhető.

Kezelés

Általában maga a trikuszpidális billentyűelégtelenség nem igényel kezelést, azonban a fennálló tüdőbetegséget vagy a pulmonális billentyűbetegségeket gyógyítani kell. A rendszertelen szívritmus és a szívelégtelenség általában a billentyű operációja nélkül gyógyítható.

| háromhegyű billentyű, tricuspidalis bilentyű, billentyűelégtelenség
2009-03-05 22:29:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop