Háromhegyű billentyű szűkület

A trikuszpidális (háromhegyű) billentyű szűkülete (sztenózis) esetén a háromhegyű billentyű nyitott állapotban is a normálisnál szűkebb marad, ami megnöveli az ellenállást a jobb pitvarból jobb kamrába haladó véráramlással szemben.

A trikuszpidális billentyű szűkülete az évek során a jobb pitvar megnagyobbodását és a jobb kamra beszűkülését okozza. A szívbe visszajutó vér mennyisége csökken, és a nyomás a jobb pitvarba visszatérő vénákban megemelkedik.

A betegséget csaknem minden esetben a reumás láz okozza, ami Észak-Amerikában és Nyugat-Európában már ritka. Trikuszpidális szűkületet néha a jobb pitvar daganata, kötőszöveti megbetegedés vagy - kivételesen - születési hiba is okozhat.

Tünetek, kórisme és kezelés

A tünetek általában enyhék. A beteg szívdobogás-érzést (a szívműködés tudatosulása) vagy a nyakon kellemetlen, lüktető érzést és fáradtságot panaszol. Ha a vénás nyomás emelkedése máj-megnagyobbodáshoz vezet, hasi diszkomfort érzés is kialakulhat.

Az orvos a háromhegyű billentyűszűkület okozta zörejt a hallgatón keresztül meghallhatja. A mellkasröntgen kimutatja a jobb pitvar megnagyobbodását, az echokardiogram segítségével a szűkület láthatóvá válik és a súlyossága megítélhető. Az EKG a jobb pitvar terhelésének jeleit mutatja.

A háromhegyű billentyű sztenózisa ritkán ér el olyan súlyossági fokot, hogy sebészeti beavatkozást igényeljen.

| háromhegyű billentyű, tricuspidalis billentyű, szűkület
2009-02-13 11:01:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop