Kéthegyű billentyű elégtelenség

A kéthegyű (mitrális) billentyű elégtelensége (mitrális inszufficiencia) esetén a vér a mitrális billentyűn keresztül minden bal kamra összehúzódás alkalmával visszaáramlik a bal pitvarba.

kéthegyű billentyű, elégtelenség, mitrális billentyű | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Ahogy a bal kamra a vért a szívből az aortába pumpálja, kevés vér visszakerül a bal pitvarba, növelve ezzel az ottlévő térfogatot és nyomást. Emiatt a vérnyomás azokban az erekben is megemelkedik, amelyek a tüdőből vezetnek a szívbe, ennek eredményeképpen a tüdőben folyadékgyülem, pangás alakul ki.

Régebben a kéthegyű billentyű elégtelenségének leggyakoribb oka a reumás láz volt. Manapság a reumás láz ritka azokban az országokban, ahol a megelőző gyógyításra kellő hangsúlyt fektetnek. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában például az antibiotikumok használata a streptococcus okozta torokgyulladásban ma már nagymértékben kivédi a reumás láz kialakulását. Ezeken a területeken a reumás láz olyan - elsősorban idősebb - emberekben okoz kéthegyű billentyűelégtelenséget, akiknek fiatal korában még nem állt rendelkezésre antibiotikus terápia. Azokban az országokban, ahol a megelőző gyógyítás véletlenszerű és ritka, a reumás láz még mindig gyakori, és többnyire ez az oka a mitrális billentyűelégtelenségnek.

Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a kéthegyű billentyű elégtelenségének leggyakoribb oka a szívinfarktus, amely károsítja a mitrális billentyűt tartó szerkezeteket. A mitrális billentyűelégtelenség másik gyakori oka a billentyű szövetének (kocsonyás) mixomatózus átalakulása, amelynek során a billentyű túl lazává válik.

Tünetek

Enyhe mitrális billentyűelégtelenség nem okoz mindig tünetet. Az orvos csak akkor észleli, amikor a hallgatóval szívzörejt hall, amelyet a bal kamra összehúzódásakor a bal pitvarba visszaáramló vér okoz.

Mivel a bal kamrának így több vért kell kipumpálnia a visszafolyt vérmennyiség pótlása miatt, egyre inkább megnagyobbodik, hogy ezzel minden egyes szívütés ereje nagyobb legyen.

A megnagyobbodott kamra elsősorban bal oldalon fekvéskor okozhat szívdobogás-érzést (az erőteljes szívütés tudatosulása).

A bal pitvar szintén megnagyobbodik, hogy befogadja a bal kamrából visszaáramló vért. A jelentősen megnagyobbodott bal pitvar gyakran gyorsan ver, szabálytalan ritmusban és rendszertelen formában (pitvarfibrilláció),s amely csökkenti a szív-pumpa hatékonyságát. A fibrilláló pitvar általában csak remeg, nem pumpál és a nem megfelelő véráramlás miatt véralvadékok alakulhatnak ki a pitvar falán. Ha a véralvadék leszakad, a szív ezt továbbpumpálja és a kisebb artériákban elzáródást okozhat, agylágyulást vagy egyéb károsodásokat idézve elő.

Súlyos visszaáramlás esetén csökken az előrehaladó vérmennyiség, ezért szívelégtelenség alakul ki, amely köhögést, fizikai terhelés esetén nehézlégzést és lábdagadást okoz.

Kórisme

Az orvos általában hallgatójával felismeri a mitrális billentyűelégtelenség jellegzetes, a bal kamra összehúzódásakor hallható zörejét. A bal kamra megnagyobbodását az EKG és a mellkasröntgen kimutatja. A leginformatívabb vizsgálat az echokardiográfia, amely ultrahangos képalkotó technika. Ez a vizsgálat képes kimutatni a károsodott billentyűt és a betegség súlyosságának fokát.

Ha a visszaáramlás súlyos, az elégtelen billentyűt műtéttel korrigálni kell vagy ki kell cserélni, mielőtt még a bal kamra olyan súlyosan károsodik, hogy a betegséget a továbbiakban nem lehet gyógyítani. A műtét állhat a billentyű javításából (valvuloplasztikából) vagy a billentyű cseréjéből, ami végezhető mechanikus vagy biológiai - sertésből származó - billentyűvel. A beavatkozás a billentyűn keresztül történő visszaáramlást megakadályozza, vagy oly mértékben csökkenti, hogy a tünetek elviselhetővé válnak, és további szívkárosodás nem következik be. Mindkét típusú billentyűcserének vannak előnyei és hátrányai. Bár a mechanikus billentyű általában hatásos, megnöveli azonban a vérrögképződés veszélyét, így véralvadásgátló (antikoaguláns) terápia szükséges. A sertésbillentyűk jól működnek és nem okoznak vérrögképződést, de nem működnek olyan sokáig, mint a mechanikus billentyűk. Ha a beültetett billentyű elégtelenné válik, azonnal ki kell cserélni.

A pitvarfibrilláció szintén kezelést igényelhet. Megfelelő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók, digoxin, vagy verapamil) lassítják a szívműködést és segítik a fibrilláció kézbentartását.

A károsodott billentyűk felszínén könnyen kialakulhat a súlyos fertőzésnek számító szívbelhártya-gyulladás (infektív endokarditisz). Károsodott vagy műbillentyű esetén a fogorvosi és sebészeti beavatkozások előtt megelőzés céljából antibiotikum szükséges.

| kéthegyű billentyű, elégtelenség, mitrális billentyű
2009-02-17 08:55:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop