Mitrális billentyű előesése (prolapszus)

Mitrális billentyű prolapszusban a billentyű vitorlája a kamra-összehúzódások alkalmával a bal pitvarba csapódik, és néha kialakul visszaáramlás, melynek során kis mennyiségű vér kerül a pitvarba.

mitrális prolapszus | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Körülbelül a populáció 2-5%-ának van mitrális prolapszusa, mely általában ritkán okoz súlyos zavart.

Tünetek és kórisme

A mitrális billentyű prolapszusa többnyire tünetmentes. Előfordulnak azonban különböző panaszok, amelyeket nehéz csupán mechanikus problémákkal magyarázni: mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzés, migrénes fejfájás, rossz közérzet, fáradtság és szédülés. Néhány betegben a vérnyomás álló helyzetben a normális alá eshet. Másokban enyhén szabálytalan szívműködés okozhat szívdobogás-érzést (a szívműködés tudatosulása).

Az orvos a diagnózist a szívzörej alapján állítja fel, amely jellegzetes klikkelő hang. Visszaáramlásra utal, ha a zörej kamrai kontrakció alatt is hallható. Az echokardiográfia ultrahangot használó képalkotó technika, az orvos számára láthatóvá teszi az előesett billentyűt, és meghatározhatja a visszaáramlás súlyosságát.l

Kezelés

A mitrális billentyű előesése többnyire nem igényel kezelést. Ha a szívműködés túl gyors, béta-blokkoló adható lassítására és a szívdobogás-érzés, valamint az egyéb tünetek csökkentésére.

Visszaáramlás esetén a fogorvosi és sebészeti beavatkozások előtt antibiotikus terápiát kell kapnia a betegnek. Kockázatot jelent ugyanis, hogy a beavatkozások során a véráramba kerülő baktériumok megfertőzik a sérült billentyűt.

| mitrális prolapszus
2009-02-19 12:06:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop