Mitrális billentyű szűkület

A mitrális billentyű szűkülete (sztenózis) esetén a mitrális billentyű nyitott állapotban is a normálisnál szűkebb marad, amely megnöveli az ellenállást a bal pitvarból a bal kamrába irányuló véráramlással szemben.

mitrális billentyű szűkület | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A mitrális billentyű sztenózisának leggyakoribb oka a reumás láz, amely manapság Észak-Amerikában és Nyugat-Európában ritka. Így a világnak ezen a részén a mitrális billentyű szűkülete leggyakrabban olyan idős emberekben észlelhető, akik gyermekkorukban vészelték át a reumás lázat. A világ többi részén a reumás láz gyakori, és ez okozza a mitrális billentyű szűkületét felnőttekben, tinédzserekben és néha még gyermekekben is. A reumás láz okozta mitrális billentyűszűkületben a mitrális billentyű vitorlái rendszerint részben összenőnek.

A mitrális billentyű szűkülete lehet veleszületett is. Az e rendellenességgel születő gyermekek ritkán élik túl a 2 éves kort, ha nem történik sebészeti beavatkozás. A jobb pitvarban lévő mixóma (jóindulatú daganat), vagy véralvadék szintén nehezítheti a véráramlás útját a kéthegyű billentyű szintjében, és emiatt a mitrális billentyű sztenózishoz hasonló tünetek alakulhatnak ki.

Tünetek és kórisme

Ha a szűkület súlyos, a bal pitvarban és a tüdő vénáiban is megnövekszik a nyomás, amely keringési elégtelenséget és a tüdőben folyadékgyülemet (tüdőödéma) idéz elő. Ha súlyos fokú mitrális billentyűszűkületben szenvedő nő teherbe esik, a keringési elégtelenség gyorsan kialakul.A keringési elégtelenségben szenvedő beteg hamar elfárad, és nehézlégzés lép fel. A nehézlégzés először a fizikai aktivitás során jelenik meg, később a tünetek akár már nyugalomban is jelentkezhetnek. A betegek egy része könnyebben lélegzik, amikor félig ülő helyzetben párnával megtámasztva fekszik vagy felül. Az orcák lilás elszíneződése a mitrális billentyű szűkületére utal. A tüdő vénáiban levő magas nyomás miatt a vénák vagy kapillárisok megrepedhetnek, és kisebb-nagyobb mennyiségű vér kerülhet a tüdőbe. A bal pitvar megnagyobbodása pitvarremegést okozhat, amely gyors és szabálytalan ritmusú szívműködést jelent.

Az orvos a hallgató használatával észleli a jellegzetes szívzörejt, ahogy a vér a szűk billentyűn keresztül elhagyja a bal pitvart. A normális billentyű hang nélkül nyílik, a szűk billentyű azonban nyitódásakor - ilyenkor áramlik a vér a bal kamrába - csattanó hangot ad. A diagnózis EKG-val, mellkasröntgennel (mely kimutatja a megnagyobbodott pitvart), vagy echokardiográfiával (ultrahangos képalkotó technika) erősíthető meg. Néha szívkatéteres vizsgálat is szükséges az elváltozás kiterjedtségének és a szűkület jellemzőinek kimutatására.

Megelőzés és kezelés

A mitrális billentyűszűkület csak a reumás láz kivédésével előzhető meg. Ez gyermekkori betegség, mely a nem kezelt streptococcus garatfertőzés következtében fordulhat elő.

A gyógyszerek (például béta-blokkolók, digoxin vagy verapamil) lassíthatják a szívműködést, és segíthetik a pitvarfibrilláció kézbentartását. A digoxin szívelégtelenség esetén erősíti a szívműködést. A vizelethajtók csökkentik a keringő vérmennyiséget, emiatt a tüdőben a vérnyomás mérséklődik.

Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem mérsékli megfelelően a tüneteket, a billentyű helyreállító műtétje vagy cseréje válik szükségessé. Az orvos bizonyos esetekben egyszerű beavatkozás segítségével tágítani tudja a billentyűk nyílását, amit ballonos valvuloplasztikának hívunk. Ezen beavatkozás során olyan katétert vezetnek be a vénán és juttatják a szívbe, amelynek végén egy ballon található. A billentyű magasságába érve a ballont felfújják, s ez az összetapadt vitorlákat szétválasztja. A másik megoldás, hogy műtéttel választják szét az összetapadt vitorlákat. Ha a billentyű súlyosan károsodott, a sebészi beavatkozás során mechanikus billentyűt vagy részben sertésbillentyűt tartalmazó műbillentyűt ültetnek be.

A mitrális billentyűszűkületben (sztenózisban) szenvedő betegnek megelőzésképpen antibiotikumot kell adni fogászati és sebészeti beavatkozás előtt, ezzel csökkenthető a szívbillentyű fertőződésének veszélye.

| mitrális billentyű szűkület
2009-02-19 12:07:04
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop