Nem olyan súlyos a szívbillentyű-elváltozás, mint korábban gondolták

Két új tanulmány is állítja, hogy a korábban súlyosnak és komplikációkat okozónak hitt szívbillentyű-zavarok egyik fajtája kevésbé gyakori és kevésbé súlyos.

A lakosságnak mindössze egy kis százaléka szenved mitrális billentyű-előesésben, a betegség sokkal enyhébb, mint azt korábbi kutatások tanúsították, jelentették ki kutatók a The New England Journal of Medicine júliusi számában.

Egy kormány által támogatott, a szív - és keringési rendszer állapotát felmérő tanulmány, melyben több mint 1600 férfi és nő vett részt, megállapította, hogy mindössze 2,4 százalékuk szenved a fenti betegségben, szemben a korábban jelzett, az Egyesült Államokra vonatkozó 5-35 százalékos adattal. A tanulmányt dr. Emelia J. Benjamin, a Boston University School of Medicine orvosprofesszor-asszonya vezette.

Egy másik tanulmányban bostoni kutatók kimutatták, hogy a mitrális prolapsus nem gyakoribb a 213 fiatal stroke-os beteg körében, mint a kontrollcsoport 263 egészséges tagjánál. Ez is ellentmond a korábbi tanulmányoknak, amelyekben a 45 évesnél fiatalabb betegek esetében a két probléma között kapcsolatot véltek felfedezni. A tanulmány vezetője dr. Robert A. Levine, a Harvard Medical School orvosprofesszora volt.

A mitrális billentyű-előesés akkor következik be, amikor a bal pitvarból a jobb kamrába áramló vér útját szabályzó billentyű lesüllyed normál helyzetéhez képest. A mitrális billentyű normális esetben a szív összehúzódásakor zár, az előesett billentyű nem zár rendesen, lehetővé téve ezáltal, hogy valamennyi vér visszafolyjék rajta keresztül, esetenként zörejt okozva. Kialakulhat a mitrális regurgitáció, ez egyes esetekben a billentyű műtéti igazítását vagy pótlását teheti szükségessé.

A bostoni tanulmány szerint azonban csupán kevés betegnél, mindössze 7 százaléknál alakult ki súlyos regurgitáció, az előesés legáltalánosabb szövődménye. Összehasonlítva néhány korábbi tanulmánnyal, nem volt magasabb a szívroham és más szívbetegségek aránya az előesésben szenvedőknél, mint a kontrollcsoport tagjainál.

A magasabb előfordulást kimutató korábbi eredmények oka az volt, hogy a felméréseket kórházban végezték, ami nem megfelelően reprezentálja a széles tömegeket. Benjamin professzor megjegyezte, hogy a 70-es és 80-as években szinte járványszerűnek tűnt a mitrális prolapsus, gyakran diagnosztizálták teljesen egészséges embereknél, különösen megmagyarázhatatlan mellkasi fájdalomról vagy szapora szívdobogásról panaszkodó nők körében.

Benjamin professzor magyarázata szerint, amikor a 60-as években felfedezték a mitrális prolapsust, az orvosok "lelkesen gyártották a diagnózisokat". Hozzátette, hogy csapata tanulmányában nem mutattak ki több nőbeteget, mint férfit.

A 80-as években a problémát a stroke-kal kapcsolták össze, mivel a 45 éves kor alatti stroke-ot szenvedett betegeknél nagy számban találtak billentyű-problémát. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a fiatal stroke-os betegek 40 százalékénak van billentyű-előesése.

Mindkét mostani jelentés azonban rámutat arra, hogy a korszerűbb, kétdimenziós felvételek a szívről lehetővé tették számukra, hogy jobban meg tudják különböztetni a mitrális billentyűproblémát és a többi szívbetegséget.

Hozzátette még, hogy az orvosok magát a mitrális szívbillentyűt is jobban megismerték az eltelt időben.

"Tudjuk, hogy a billentyű nyereg alakú" - mondta, hozzátéve, hogy ez a tény tökéletesítette a szív kardiográfiai értelmezését.

Modernizált diagnosztikai eszközökkel a kutatócsoport nem talált bizonyítékot a két betegség összefüggésére.

Valójában az előesés valamivel gyakoribb volt azoknál a vizsgált betegeknél, akiknek nem volt stroke-juk (2,7 százalék), szemben a stroke-os betegek 1,9 százalékával. Levine professzor szerint a stroke-os betegek zöménél más rizikófaktorok is jelen voltak, mint például a magas vérnyomás, atériabántalom vagy diabétesz, ezzel magyarázhatók a korai stroke-os esetek.

"Az előesés nem volt gyakoribb, [mint a kontrollcsoportban] a megmagyarázhatatlan eredetű stroke-ok esetében sem" - tette hozzá Levine professzor. Benjamin professzor szerint fontos, mikor készült a diagnózis. Akikről az 1980-as évek vége előtt állapították meg a betegséget, valójában nem biztos, hogy abban szenvednek.

"A szövődmények reálisak, ám a betegek többségénél nem lépnek fel" - tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Szívbillentyű prolapsus, Billentyű prolapsus, Szívbillentyű előreesés, Billentyű előreesés, Szívbillentyű betegségek, Billentyűhiba, Szívbillentyű betegség, Szívbillentyűk betegségei, Szívbillentyű megbetegedés, Szívbillentyűk megbetegedései, mitrális, billenty
2002-08-01 00:15:54

Web Design & Development Prowebshop