A lábszárfekélyről

A lábszárfekély - latin nevén ulcus cruris - gyakran előforduló, a népesség 1 százalékát érintő betegség.


A fekély a kellemetlen panaszokon túl (fájdalom, váladékozás, a környező bőr gyulladása) számos egyéb, nehezen elviselhető következménnyel is jár, a mindennapi, megszokott tisztálkodás nehezebb lesz. Egyes tevékenységek végzése - például úszás, gyógyfürdőzés, napozás - lehetetlenné válik.

A fekélybetegségnek komoly szociális kihatásai is lehetnek. A tágabb környezet, de nem ritkán a közvetlen családtagok is nehezen viselik el a váladékozó, néha kellemetlen szagot árasztó seb látványát. A beteg kirekesztetté válhat, még akár saját családjában is. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a betegek, hanem környezetük is tisztában legyen ennek a betegségnek a kialakulásával, tüneteivel, kezelésének lehetőségeivel és a megelőzés formáival.

Mikor beszélünk lábszárfekélyről?

Amikor egyik vagy mindkét lábszáron a bőr mélyebb rétegeit érintő folytonossági hiány alakul ki.

Mi okozhatja a lábszárfekélyt?

Bőrhiány kialakulhat sérülés (például baleset), hőhatás (égés, fagyás) vagy fertőzés következtében. Leggyakrabban azonban az alsó végtag elégtelen vérkeringése okozza. Így létrejöhet a friss vért szállító erek (verőerek, artériák) betegségei folytán, például érelmeszesedésben is.

Többnyire azonban az alsó végtag elhasznált vérét szállító erek (visszerek, vénák) elégtelen működése vezet a fekély képződéséhez. A nem megfelelő visszérkeringés sokszor az izmok között futó mély vénák trombózisa (vérrög okozta elzáródása) után alakul ki. Ha a kezelés nem szakszerű, vagy nem időben történik, a vérrög nem oldódik fel teljesen, és a visszér ürege beszűkül.

A vénás keringési elégtelenség másik oka a közvetlenül a bőr alatt futó felületes visszerek kitágulása. Ez az egyik vagy mindkét alsó végtagot érintő, többnyire öröklődő elváltozás gyakran már fiatal korban is megfigyelhető.

A visszérbetegségek nyomán kialakuló lábszárfekélyt gyakran ártalmatlannak hitt, alig észlelhető apró sérülés előzi meg. A kis seb megfelelő kezelés nélkül, a rossz vérkeringés következtében hamarosan jelentős méretűvé nőhet.

A lábszárfekély általában a bokák környékén jelenik meg, gyakran egyszerre több helyen is. A sebek változó mértékben fájdalmasak: időváltozáskor a fájdalom igen erőssé, kínzóvá válhat. A lábszárfekély a baktériumok számára állandó behatolási kaput jelent. Így nem ritka a következményes orbánc, sőt, súlyos esetben akár vérmérgezés kialakulása sem. A régóta fennálló lábszárseb területén laphámrák fejlődhet ki. A fekély váladékozik, és nem megfelelő kezelés esetén kellemetlen szagot áraszthat.

A fekély gyógyulása három szakaszban zajlik

Az első, az úgynevezett gyulladásos időszak alatt a szervezet védekező rendszerének köszönhetően az elhalt, feleslegessé vált szövetek feloldódnak. Ez általában intenzív váladékozással jár. A második, sarjadzásos fázisban a sebalap felől megindul a sarjszövet képződés, mely idővel kitölti az eredetileg alávájt fekélyt. A harmadik, hámosodási időszakban a fekély széléről a hám rákúszik a sarjszövettel kitöltött sebre, és végül felette teljesen összenő.

A lábszárfekély kezelésében a régóta használt módszerek (fertőtlenítő, hámosító kenőcsök, borogatók, sebhintőporok stb.) mellett népszerűbbé váltak az úgynevezett többfázisú kötszerek, melyek figyelembe veszik a sebgyógyulás szakaszait. Így tulajdonképpen a gyógyulás természetes folyamatába nem beleavatkoznak, hanem felgyorsítják. Emellett nem kell naponta többször kötést cserélni, tehát a fekély kezelése egyszerűbbé, kényelmesebbé válik

A gyulladásos, nedvedző szakaszban a váladékot felszívó, de azt át nem eresztő kötszer alkalmazása előnyös. A sarjadzás és a hámosodás idején mindkét folyamatot serkentő - meghatározott szerkezetű vagy hatóanyag-tartalmú - fedés szükséges. A fekély begyógyulása után a kiújulást elősegítő sérülések kivédésére fedőkötszer használata ajánlható.

Természetesen a külső kezelés mellett fontos a keringést javító gyógyszerek szedése és a visszerek működését normalizáló rugalmas pólyák vagy harisnyák használata.

| lábszárfekély, bőrgyógyászat, ulcus cruris, keringési elégtelenség, trombózis, visszértágulás
2019-07-11 15:45:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop