Arteriovenózus sipoly

Az arteriovenózus fisztula kóros összeköttetés egy artéria és egy véna között. Normálisan a vér az artériából a kapillárisba kerül, és innen a vénába. Az arteriovenózus fisztula esetén a vér közvetlenül az artériából a vénába kerül, megkerülve a kapillárisokat. Az arteriovenózus fisztula lehet veleszületett, vagy kialakulhat a születés után is (szerzett fisztula).

AV sipoly, arteriovenózus fisztula | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A veleszületett arteriovenózus fisztulák nem gyakoriak. A szerzett arteriovenózus fisztulákat okozhatja sérülés, ami az egymás mellett fekvő artériát és vénát károsítja. A sebesülés általában egy késtől vagy golyótól származó áthatoló seb. A fisztula azonnal kialakul vagy kialakulhat néhány órát követően. A terület gyorsan megdagad, ha a vér a környező szövetekbe jut.

Néhány terápiás beavatkozás - művesekezelés - minden alkalommal szükségessé teszi a vénák megszúrását. Ezekkel az ismételt véna szúrásokkal a vénák gyulladása és véralvadék alakulhat ki. Végül a véna hegszövettel elzáródik. Ezt a problémát megelőzheti az orvos arteriovenózus fisztula készítésével, általában a karon, az egymáshoz közelfekvő véna és artéria között. Ez a beavatkozás szélesíti a vénát és a tű behatolását könnyebbé, a véráramlást pedig gyorsabbá teszi, ezáltal megelőzi a véralvadék képződését. Szemben a nagy arteriovenózus fisztulákkal, ezek a kis fisztulák nem okoznak keringési zavart, és amikor a továbbiakban már nincs rájuk szükség, bezárhatók.

Tünetek és kórisme

Amikor veleszületett arteriovenózus fisztulák a bőrhöz közel vannak, az áramlás tapintható lehet és a bőr kékesen elszíneződik. j ól látható helyeken (pl. az arc) ezek vörösek és általában csúnyák.

A nem kezelt nagy, szerzett arteriovenózus fisztulákon a vér nagy hányada az összeköttetésen keresztül átkerülhet a magas vérnyomású artériából a vénába. A vénafal nem eléggé erős ahhoz, hogy ezt a magas vérnyomást tartósan elviselje, így a fala megnyúlik, a véna megnagyobbodik és kiboltosul (néha varikozitást utánozva). A vér kórosan gyors visszatérése az arteriovenózus fisztulán keresztül a szívbe, terheli a szívet, ezzel keringési elégtelenséget okoz.Minél nagyobb a fisztula, annál gyorsabban alakul ki a szívelégtelenség.

A hallgatót a nagy, szerzett arteriovenózus fisztula felé helyezve az orvos hangos zakatoló jellegű zörejt hall, amely gépszerű mozgást utánoz (gépzörej). A diagnózis megerősítésére és a probléma kiterjedésének meghatározására az orvos izotópot juttat az érbe amely ezáltal a röntgenfelvételen kimutathatóvá válik. Az izotóp kimutatja a véráramlás útját, ami nyomon követhető radiológiai képalkotó technikával (angiogram).

Kezelés

A kis, veleszületett arteriovenózus fisztulák lézerkoagulációs kezeléssel kimetszhetők vagy eltüntethetők. Ezt az eljárást gyakorlott érsebésznek kell végezni, mert a fisztulák néha sokkal nagyobb kiterjedésűek, mint ahogy a felszínen az eredetileg látható. Az arteriovenózus fisztulák a szem mellett, az agyban vagy egyéb nagyobb struktúrák mellett különösen nehezen gyógyíthatók.

A szerzett arteriovenózus fisztulákat sebészeti úton kell korrigálni a diagnózis felállítását követően olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Ha a sebész nem éri el könnyen a fisztulát - pl. ha az agyban van - ez gyógyítható az artéria elzárásával, komplex injekciós technika használatával, ami trombus képződést okoz és ezáltal megszünteti a véráramlást a fisztulán keresztül.

| AV sipoly, arteriovenózus fisztula
2009-02-02 16:12:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop