Lábkalauz

Lábunkat szoktuk leginkább elhanyagolni, hisz a cipő, a zokni, a harisnya legtöbbször eltakarja, s amúgy sincs úgy szem előtt. Ám a legkisebb sérülés, elváltozás is komoly mozgáskorlátozottságot okozhat. Lássuk hát, mi okozza a lábproblémák többségét, és hogyan orvosolhatók!?

| InforMed Hírek29:45-45   InforMed | Perger, A.

Kép: Vascular Society

Öröklés

Az, hogy valakinek rövid vagy hosszú-e lába, telt vagy kecses vonalai vannak-e, genetikai adottság. Vannak nők, akik fejtől derékig formásan karcsúak, csípőtől lefelé azonban kiszélesednek, és aránytalanul vastag a lábuk. Ez öröklés kérdése.

Hogyan segíthet az orvos?
Nehezen néha segíthet a zsírleszívás, ám a beavatkozás bonyolult, költséges és elég rizikós is.

Mit tehetünk?
Lábunk hosszúságán nem változtathatunk, formáján azonban igenis alakíthatunk, mindennapos, célzott edzés segítségével (a problémától függően 10–30 perc). Válasszunk speciális lábtornát tartalmazó gimnasztika-tanfolyamot, vagy vásároljunk megfelelő feladatokat tartalmazó könyvet.

Tipp rövid lábúaknak: a testet állás közben lábtól felfelé nyújtóztassuk ki, és az izmokat feszítsük meg.

Túlsúly

Aki túlsúlyos, annak általában a lábán is van felesleg. A zsírszövet főként a combon és a térd belső oldalán látható.

Hogyan segíthet az orvos?
Egyénre szabott, tartós fogyókúrával.

Mit tehetünk?
Csökkentsük a testsúlyunkat! Minden leadott deka a lábon is meglátszik. A kalóriaszegény diétát párosítsuk célzott gimnasztikával. Különösen hatásos a kocogás, a gyúrás és a biciklizés (napi legalább 30 perc).

Ödémás, dagadt láb

Ilyenkor víz gyülemlik fel a lábszár alsó részén, a bőr viszont változatlan marad, ettől feszültnek és dagadtnak érezzük a lábat és a lábfejet. Könnyen ellenőrizhetjük az ödémát: a sípcsonton a bőrt a csonthoz nyomjuk, ha behorpadás jön létre, amely hosszabb ideig látható marad, akkor ödémás láb. A láb bedagadásának oka lehet valami belső szervi megbetegedés, például szívműködési zavar is.

Hogyan segíthet az orvos?
Az ödéma okának tisztázása után a kiváltó betegség terápiás kezelésével.

Mit tehetünk?
A problémának megfelelő gimnasztika – orvosi ellenőrzés mellett – a rendszeres, sok mozgás, a lábak felpolcolása és a váltott lábfürdő enyhítheti panaszainkat.

Súlyos fehérjehiány


Amikor a láb megvastagodik, és általános rosszulléttel, például fáradtsággal, kedvetlenséggel párosul, akkor a tünetek mögött súlyos fehérjehiány is állhat. Ez lehet vese-, illetve májbetegségek következménye, de extrém fogyókúráé is.

Hogyan segíthet az orvos?
A kiváltó okok feltárása után a máj-, illetve vesebetegség kezelésével és a hiányjelenségek orvoslásával.

Mit tehetünk mi magunk?
Az orvosi előírásokat szigorúan be kell tartani, ezenkívül hasznos lehet még a lábgimnasztika és a mértékletes mozgás.

Visszér


A visszér népbetegségnek számít, a felnőttek mintegy 15 százaléka örökli. A problémát az okozza, hogy a vénákban áramló vér lassan folyik el, ezért összetorlódik. A szakemberek három stádiumot különböztetnek meg:

1. stádium: ödéma – ez még viszonylag ártalmatlan. A boka belső részén kis, megpattant erecskék jelennek meg.
2. stádium: a comb alsó részén a bőr megkeményedik, és erősödik a pigmentáció (barna foltok), egyes helyeken ekcéma alakul ki, később ez fehér, beesett helyekkel társul.
3. stádium: ekkor már az erek megduzzadnak, kanyargósan elődomborodnak.

Hogyan segíthet az orvos?
Szükség esetén műtétre kerül sor. Fontos, hogy orvosi előírásra viseljünk kompressziós harisnyát, illetve harisnyanadrágot (kapható a gyógyszertárakban). Hosszabb utazás előtt a trombózis veszélye miatt kérjük ki az orvos véleményét!

Mit tehetünk mi magunk?
A súlycsökkentés általában a láb állapotán is javít. Hosszú autó- vagy repülőut alatt végezzünk a trombózis megelőzésére irányuló gyakorlatokat!
Figyelem! Heveny vádlifájdalom és fájdalmas duzzanat esetén azonnal keressük fel az orvost, mert életveszélyes állapot alakulhat ki!

Nyiroködéma


Oka általában a nyirokerek elzáródása gyulladások, illetve tumor vagy műtét miatt bekövetkezett károsodások következtében, de okozhatja a nyirokerek vele születetten hiányos felépítése és működése is.

Hogyan segíthet az orvos?
Speciális masszázsok előírásával (pl. nyirokdrenázs).

Mit tehetünk mi magunk?
Fáslizzuk, vagy viseljünk kompressziós harisnyát, és mozogjunk sokat!

Perger Adrienne

| visszér, lábdagadás, limfüdéma,
2023-05-31 17:19:27
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop