Hirdetés

Megkeseríthetik a nyaralást: vénák

A városnéző sétákat és a strandolást alaposan megnehezítik a sajgó lábak. Ilyenkor ugyanis, főleg nagy melegben, még az egészségesek is gyakran érzik lábukat nehéznek, fáradtnak, duzzadtnak, a visszérbetegség tünetei pedig fokozottabban jelentkeznek.

véna, lábdagadás |

InforMed Hírek15   InforMed | Kovács, J.


Ezért megfelelő mozgással, kisebb praktikákkal és gyógyszerszedéssel érdemes vénáinkat is felkészítenünk a nyaralásra, hogy a szabadságunkat tényleg a lehető legkellemesebb körülmények között tölthessük el.

A magyarok jelentős része külföldön nyaral, így az úticél eléréséhez hosszú órákat tölt autóban, buszon, vonaton vagy repülőgépen. A vakáció alatt legtöbben nem aktív mozgással, hanem strandolással, pihenéssel kapcsolódnak ki.

A vénáknak azonban sem az utazás közben történő egyhelyben ülés, sem pedig a forró homokban történő napozás nem tesz jót. Érdemes nyaralás közben is olyan mozgásformákat beiktatni a programba, amelyek a lábszár és a lábfej izmait mozgatják meg. Ilyen például az úszás, a kerékpározás és a séta.

Ha idegenkedünk az úszástól vagy a sétától, az is sokat javíthat a vénák állapotán, ha napközben többször is lezuhanyozzuk lábainkat hideg vízzel, mivel ilyenkor összehúzódnak az erek, és javul a láb vérkeringése.

Hosszú autóút alkalmával különösen fontos, hogy törődjünk lábainkkal, hiszen a több órás egyhelyben ülés miatt pang a vér az alsó végtagokban., és csökken a koncentráló képesség is. Ezért az utazást lehetőség szerint érdemes többször is megszakítani egy-egy pihenővel, amelynek során nagyokat nyújtózkodva, mély lélegzetvételek kíséretében átmozgathatjuk lábainkat. Néhány lábujjhegyen tett lépés és láblendítés is felfrissítheti a vérkeringést.

Ha busszal, vonattal vagy repülővel közelítjük meg úticélunkat, akkor is ügyeljünk arra, hogy szabályos időközönként mozgassuk meg végtagjainkat. Különösen veszélyes a hosszúra nyúlt repülőút, itt ugyanis a szűk helyen töltött több órás ülés és a magasság miatt akár mélyvénás trombózis is kialakulhat. Ezért a légitársaságok ma már nagy figyelmet szentelnek ennek a problémának, és oktatófilmek segítségével mutatják be a megfelelő gyakorlatokat.

Néhány perc vénatorna

1. Körözzünk lábfejünkkel először jobbra, majd balra, utána egyszerre indítsuk el lábfejeinket bentről kifelé, majd a másik irányba!
2 Felváltva feszítsük előre majd hátra lábfejünket, azaz spicceljünk és pipáljunk vele! Ismételjük meg a gyakorlatot annyiszor, ahányszor jólesik!
3. Feszítsük meg lábujjainkat, majd hajlítsuk be őket, mintha meg akarnánk velük kapaszkodni! Ismételjük meg a mozdulatot néhányszor!

véna, lábdagadás

2019-05-20 19:14:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop