Hirdetés

Utazók figyelem: vérrög kialakulás veszélye.

NEW ORLEANS - újabb vizsgálatok szerint minden négy betegből egynél a hosszú utazás életveszélyes mélyvénás thrombosis kialakulásához vezethet, még ha ez nem is az egyetlen ok.

utazás, vérrög, visszér, vénák, trombózis, mélyvénás thrombosis, C, protein, rezisztencia |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Bowser, A.

"Egy négy óránál hosszabb utazás komoly rizikofaktort jelent a mélyvénás thrombosis kialakulásához - mondta dr. Emile Ferrari, a nizzai Pasteur Kórház kardiológiai osztályának vezetője. "A hosszú utazás a kórelőzményben háromszor olyan gyakran fordult elő a véralvadási zavarokban szenvedő betegeknél, mint a controll csoportban." - mondta dr.Ferrari az American College of Chest Physicians éves kongresszusán.

Korábban különböző szerzők kb. 100 olyan esetet írtak le, amikor az utazók kaptak thromboemboliás szövődményt, amely gyakran az alsó végtag visszereiben vagy a tüdőben keletkezik.

Ez az első olyan tudományos közlemény, melyek összefüggést kutat a véralvadási zavarok és az utazás között. A nizzai kórházba véralvadási zavarokkal beszállított 160 betegből 25% (1/4-e) az utolsó négy hétben legalább egy négyórás utazást tett, 28 ebből autóval, kettő vonattal, és 9 repülővel. A véralvadási zavarokban nem szenvedő 160 controll betegnek csak 10%-a utazott az utóbbi 4 hétben. Ezekből azt a következtetést vonta le dr.Ferrari, hogy a hosszu utazás a véralvadási zavarok kialakulásának rizikófaktora.

Továbbá, a vizsgálat azt is sugallja, hogy az utazás egy teljesen független rizikofaktor, mert más hajlamositó tényezők, mint például a rák, előzetes sebészeti beavatkozás , szteroid kezelés, kövérség, szívelégtelenség, általában hiányoztak. A kezelt betegek 75 %-ánál az utazáson kívül egyéb ok nem volt ismert, a nem utazott betegeknél ezzel szemben csak 38 %-ban volt a kockázati tényező ismeretlen.

A St.Louise-i egyetemről Dr. Thomas M. Hyers azt feltételezi, hogy sok utazásnál C protein rezisztencia tételezhető fel, mint hajlamosító tényező. A C protein alvadásgátló anyag. Tehát a C protein rezisztencia sokáig ülő utasoknál mélyvénás trombózis kialakulásához vezethet. Ilyen esetekben a hosszú ideig tartó mozdulatlanság a vénás tromboemboliás epizód kialakulását siettetheti. A normális populáció 5 %-ban megtalálható a protein "C" resistentia.

A fentiek ismeretében javasolják időnként az utazás megszakítását, néhány perces sétát, repülőgépen ugyanígy időnként álljunk fel és sétáljunk egy keveset.

A vénás betegségben szenvedő betegek gyakran kövérek. Ez nem meglepő, mert ismert tény, hogy a kövérség a thromboemboliás megbetegedések komoly rizikofaktora- mondta Ferrari. Az is elképzelhető, hogy a közölt esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert legtöbbször a vénás trombózis nem jár tünetekkel.

Megjelent: Medical Tribune News Service

utazás, vérrög, visszér, vénák, trombózis, mélyvénás thrombosis, C, protein, rezisztencia

2002-07-31 19:00:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop