ÚJ

A fertőzés megduplázza a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatát

Egy a The Lancetben megjelent tanulmány szerint egy fertőzés után kétszeresére nő annak a kockázata, hogy mélyvénás trombózis alakul ki, illetve vérrög akad el a tüdőartériákban.


Seprűvénák

A combon és a lábszáron megjelenő apró hajszálerek eleinte elsősorban esztétikai problémákat okoznak, ám egészségügyi szempontból is érdemes odafigyelni rájuk, mert komolyabb problémáknak is előjelei lehetnek. Kialakulásukról, jelentőségükről és kezelésükről dr. Révész Klaudia bőrgyógyász beszélt lapunknak...


Gyógyító lárvák

A yorki egyetem önkénteseket toboroz nagyszabású tanulmányához, amelynek során a lárvák gyógyító erejét kívánják bebizonyítani. Hatszáz lábszárfekélyes beteget keresnek, hogy kipróbálják az aranyoszöld döglégy lárvájának hatását. Korábbi tanulmányok során azt tapasztalták, hogy a lárvák felfalják az elhalt szöveteket, és érintetlenül hagyják az épeket.


Lábkalauz

Lábunkat szoktuk leginkább elhanyagolni, hisz a cipő, a zokni, a harisnya legtöbbször eltakarja, s amúgy sincs úgy szem előtt. Ám a legkisebb sérülés, elváltozás is komoly mozgáskorlátozottságot okozhat. Lássuk hát, mi okozza a lábproblémák többségét, és hogyan orvosolhatók!?


Könnyed járás, karcsú boka - Keringésjavító torna

Dagad a lába, nehéznek érzi, esetleg zsibbad, görcsöl, és néha nehezére esik egy kilométer séta is? Próbálja ki e havi lapunk keringésserkentő gyakorlatait: egy-két hét után már sokkal jobban érzi magát…


Vénaelzáródási betegség

A vénaelzáródási (veno-occlusiv) betegség a máj kicsiny gyűjtőereinek elzáródása. A betegség bármely életkorban kialakulhat, de az 1-3 éves korú gyermekek különösen sérülékenyek, mert ereik kisebbek.


Visszeresség

A visszerek a lábon lévő kitágult felületes vénák. A vénák varikozitásának pontos oka nem ismert, de valószínű, hogy a felületes vénák falának gyengesége okozza. Ez a gyengeség öröklődő lehet, idő elteltével a fal gyengesége a rugalmasság elvesztéséhez vezet. A vénák megnyúlnak, hosszabbakká, szélesebbekké válnak.


Visszérgyulladás

A felületes phlebitis (thromophlebitis) a felszínes vénák gyulladása és ezekben kialakuló vérrögképződés. A flebitisz (phlebitis) a testben bármelyik vénában kialakulhat, de leggyakoribb a lábszár vénáiban. Általában azokban a betegekben alakul ki, akiknek a vénái kanyargósak; vénatágulatok esetén azonban általában nem alakul ki flebitisz.


Limfödéma (nyirokpangás)

A limfödéma duzzanat, melynek oka, hogy a nyirok nem áramlik vissza a vénás rendszerbe. Ritkán a limfödéma már születéskor észlelhető, gyakrabban az élet folyamán később alakul ki még akkor is, ha veleszületett vagy szerzett oka van.


Lipödéma

A lipödéma a zsír bőr alatti kóros összegyülemlése, ami leggyakrabban az alsó testfélen, a láb alsó részén, a boka és a lábikra között alakul ki. A lipödéma sokkal gyakoribb nőkön és már születéskor jelen van. Bár nyirokpangáshoz hasonlónak tűnik, ez más megbetegedés.


| | 3 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop