ÚJ

Mélyvénás trombózis

Mélyvénás trombózisról beszélünk, amikor a mélyvénás rendszerben megalvad a vér. A vérerekben kialakuló véralvadékot trombusnak nevezzük. Bár a trombusok akár a felületes, akár a mélyvénás rendszerben kialakulhatnak, csak a mélyvénás trombózisok veszélyesek. A mélyvénás trombózis azért veszélyes, mert a trombus egy része leszakadhat és tovasodródhat a vérárammal, ezután a tüdőben valamelyik szűk artériában megakadhat, elzárva ezzel a véráramlás útját.


Arteriovenózus sipoly

Az arteriovenózus fisztula kóros összeköttetés egy artéria és egy véna között. Normálisan a vér az artériából a kapillárisba kerül, és innen a vénába. Az arteriovenózus fisztula esetén a vér közvetlenül az artériából a vénába kerül, megkerülve a kapillárisokat. Az arteriovenózus fisztula lehet veleszületett, vagy kialakulhat a születés után is (szerzett fisztula).


Népbetegség a nyiroködéma

Magyarországon csupán néhány éve kezdtek el intenzíven foglalkozni a nyiroködémások diagnózisával és kezelésével. Az eltelt évek alatt mindössze négy, kifejezetten az ilyen betegekkel foglalkozó centrum jött létre, pedig a legújabb felmérések szerint népbetegségről van szó.


Genetika és lábszárfekély

Az ún. Leiden mutáció az egyik váralvadásban részt vevő fehérje kóros formájának kialakulását okozza, mely növeli a vérrögképződés kockázatát.


Vénatréning

A lábak felpolcolása megkönnyíti a vénák munkáját. De az elegendő mozgás a legjobb, amit tehetünk értük.


Zoknit a repülőútra!

Néhány tragikus eset felhívta a figyelmet a hosszú távú repülés káros hatására: a mélyvénás trombózis veszélyére.


Újra szép lábak

A visszér lassan népbetegség, a hajlam pedig sajnos örökölhető. Először gyakran csak a terhesség alatt jelenik meg. Jó hír azonban, hogy eredményesen lehet ellene küzdeni.


Csökkenő fájdalom visszérműtéteknél lézer hatására

A visszérműtét, ami hajdan fájdalmas én invazív műtét volt, ma 30 perc alatt ambulánsan elvégezhető lézer segítségével.


Lézerrel a vérrögök ellen

A trombózis kezelésének egyik módja a vérrög enzimekkel történő feloldása. A módszer hátránya, hogy lassan hat, és csak a rög kialakulása utáni néhány órában hatásos.


Alsó végtagi vénák tornája

Testünk vérkeringését két érrendszer, az artériás és vénás rendszer biztosítja. Míg az előbbi a friss vért szállítja a szív felől a szövetekig, az utóbbi az oxigénben szegény vért juttatja a szövetekből a szívig.


| | | 4 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop