ÚJ

Alkoholt a fájós lábaknak!

Keringési zavarokban szenvedő betegek gyakori panasza, hogy bizonyos távolság megtétele után lábai fájni kezdenek, így meg kell állniuk.


Utazók figyelem: vérrög kialakulás veszélye.

NEW ORLEANS - újabb vizsgálatok szerint minden négy betegből egynél a hosszú utazás életveszélyes mélyvénás thrombosis kialakulásához vezethet, még ha ez nem is az egyetlen ok.


Billentyű és gravitáció

A vénás rendszeren belül kialakuló elváltozások, mint például visszeresség, vagy trombózis elsősorban a lábon jelentkeznek. A lábban is megtalálhatjuk a vénák két nagy csoportját: a bőr alatt elhelyezkedő felületes vénákat és az izmok között fekvő mélyvénákat. Járás közben a láb izmai minden lépéskor összenyomják a vénákat, s ezzel a vért felfelé nyomják. A vér egyirányú mozgásának biztosítására a vénákban 10-15 centiméterenként billentyűk találhatók, melyek csapóajtószerűen igyekeznek meggátolni, hogy a vér vissza ­ a láb felé ­ áramoljon.


A felszínes vénák betegségeiről

Az alsó végtagi felszínes (bőr alatt futó) visszerek kóros tágulata az úgynevezett "varicositas" miatt hazánkban évente tízezer műtétet végeznek. Ennél is gyakrabban fordul elő a műtétet még nem igénylő, de panaszokat okozó visszatérő vénabetegség.


| | | | 5
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop