Legutóbbi cikkek

A zene és a vérnyomás

Már napi fél óra zenehallgatás is jelentősen csökkenti a vérnyomást, tudható meg egy olasz kutatók által elvégzett vizsgálatból.


A magas vérnyomás megelőzése és kezelése

Ha valakinek a vérnyomása nyugalmi állapotban -legalább három különböző időpontban - tartósan 165/95 Hgmm felett van, biztosan magas vérnyomásról beszélünk. Határérték magas vérnyomásról 140-160-as szisztolés (az első érték, amikor a szív összehúzódik, és a vért kilöki a nagy vérkörbe) és 85-95-ös diasztolés (a második érték, amikor a szív elernyed, és a vér a szív irányába áramlik) nyomás mellett beszélhetünk.


Amit a hirtelen szívmegállásról tudni kell

A hirtelen szívmegállás naponta 850 ember halálát okozza az Egyesült Államokban, ez több, mint a mellrákra, tüdőrákra, agyvérzésre és AIDS-re visszavezethető halálesetek száma összesen.


A helyes otthoni vérnyomásmérés

A házi vérnyomásmérők elterjedésével egyszerűsödött a magas vérnyomás kezelésének beállítása, ugyanakkor felesleges aggodalmak és tévhitek forrása is lehet.


Visszeresség

A visszerek a lábon lévő kitágult felületes vénák. A vénák varikozitásának pontos oka nem ismert, de valószínű, hogy a felületes vénák falának gyengesége okozza. Ez a gyengeség öröklődő lehet, idő elteltével a fal gyengesége a rugalmasság elvesztéséhez vezet. A vénák megnyúlnak, hosszabbakká, szélesebbekké válnak.


Mit kell tudni a szívritmuszavarokról?

Az egészséges emberi szív szabályos időközönként, percenként átlag 70-szer húzódik össze. Ez biztosítja a szervezetben az egyenletes vérkeringést. Normális vérkeringés esetén a szívösszehúzódások lökésszerű áramlást biztosítanak az erekben, és ezt a lüktetést (más néven pulzust) tapintani lehet, tehát meg is számolhatjuk.


Érelmeszesedés megelőzése és kezelése

Az ateroszklerózis megelőzése céljából ki kell küszöbölni a megváltoztatható kockázati tényezőket - a magas koleszterinszintet, az emelkedett vérnyomást, a dohányzást, a túlsúlyt és a mozgásszegény életmódot.


Megelőzi-e a koffein az érelmeszesedést?

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogyan csökkenti a koffein a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.


A lábszárfekély kezelése

A visszérbetegség a harmadik leggyakoribb kórkép az allergia és a magas vérnyomás betegség után, Európában minden negyedik embert érinti, a terhesség és az elhízás is a hajlamosító tényezői közé tartoznak.


Okozhat-e trombózist a tévé nézés?

Kutatók a University of Vermont (Burlington) vizsgálták a TV nézéssel eltöltött órák és a halálos kimenetelű vérrögök kialakulása között fennálló kapcsolatot. Azt találták, hogy a hosszabb időt tévézők körében a vénás trombózis 35%-kal gyakoribb mint azoknál, akik kevesebb időt töltöttek TV nézéssel.


| | | 4 | | | | | | |
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop