Legutóbbi cikkek

Mennyire szabad csökkenteni a vérnyomást? - Új ajánlás

Vzsgálatok igazolták, hogy a 140/90-nél alacsonyabb vérnyomás elérése nem járt a halálozás számottevő csökkenésével, viszont az alacsonyabb vérnyomás eléréséhez gyakran van szükség további gyógyszeres kezelésre, újabb és újabb mellékhatásokkal.


Előnyös minimál invazív szívsebészeti eljárás, MitraClip

Szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a rosszul működő szívbillentyűt rögzítő kapcsos eljárás eredményeiről számoltak be kutatók az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves tudományos ülésszakán.


Szívbillentyű-betegségek

A születéskor jelen lévő szíveltéréseket szaknyelven kongenitális szívbetegségnek nevezik. Előfordulása kb. 6-8 minden 1000 élveszületésből. Az eltérések nagymértékben különböznek egymástól, egyesek spontán eltűnhetnek (pl. a két kamrát elválasztó sövényhiány), mások viszont azonnali, sürgős műtétet igényelnek. Egyes veleszületett szíveltérések öröklődnek, de szerepelnek környezeti tényezők, anyai fertőzések, mint például rubeóla, vagy a magzatot károsító tényezők.


A koszorúér elmeszesedés rizikótényezői

A koszorúér elmeszesedése, ill. az ezzel kapcsolatos betegségek olyan gyakoriak, hogy nem csak az egyén, hanem az egész társadalom problémáját jelentik. Túlzás nélkül állítható, hogy népbetegségről van szó. Az érelmeszesedés pontos okát ma még nem tudjuk, de biztosan ismerjük azokat a veszé­lyeztető tényezőket, amelyek megléte több­szörösére növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Ezeket a kockázatfokozó tényezőket rizikófaktoroknak nevezzük.


Az influenza szívinfarktust okozhat

Egy héttel az influenza diagnózisa után hatszor gyakoribb a szívinfarktus, mint egy évvel a betegség előtt vagy után. Más légzőszervi vírusok is növelik a veszélyt. A Torontó-i Közegészségügyi Intézet kutatóinak közleményét a New England Journal of Medicine című folyóirat közölte.


Nők és a szívinfarktus halálozás

Ismert tény, hogy a szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak. Ennek egyik oka lehet, hogy a szívinfarktust még mindig a férfiak betegségének tekintik.


Az alacsony vérnyomás kezelése

Fáradt, kimerült? Koncentrációs zavarral küszködik? Gyengének érzi magát? Netán már többször el is ájult? Akkor valószínű, hogy önnek alacsony a vérnyomása. Ha velünk tart, megtudhatja, mi okozza az alacsony vérnyomást, és annak tüneteit miként tudja kivédeni.


A mesterséges intelligencia segít megelőzni a magas vérnyomást

A gyakran „néma gyilkosnak” nevezett hipertónia általában nem jár tünetekket, miközben növeli a súlyos egészségügyi problémák kockázatát: a szívbetegségeket, a szívelégtelenséget és a szélütést.


Hipertrófiás kardiomiopátia

A megvastagodásos szívizom-elfajulás a szívbetegségek azon csoportja, melyet a kamrák falának megvastagodása jellemez. A hipertrófiás kardiomiopátia veleszületett rendellenesség is lehet.


A hipertrófiás kardiomiopátia célzott kezelése

Évtizedek óta a klinikusok csak korlátozott hatékonysággal tudták kezelni a betegek hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) tüneteit – más szívbetegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszerekkel.


| | | 73
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop