ÚJ

Szárazgőzben

A szaunát az erős ingerek csoportjába sorolják. A még páratartalom nélküli hőlégfürdőbe kerülve a test izzadni kezd, így védekezik a hő ellen. A levegő páratartalma fokozatosan nőni kezd, még rá is tehetünk egy kanállal -mármint a fülkében elhelyezett dézsából egy kanál vizet az izzó lávakőre. Ha a páratartalom eléri az 50-60 %-os mértéket, a test egyre kevésbé hűti magát, s a belső szervi hőmérséklet, az ún. maghőmérséklet megnő. Ez körülbelül tíz perc erejéig növeli a szisztolés vérnyomást, amely általános élénkséget okoz, majd a vérnyomás (kb. 30 hgmm-rel) újra csökkenni kezd. Ekkor jöhet a hideg zuhany vagy mártófürdő, amely az értágulatot újra leszűkíti és a vérnyomást újra megemeli. A műveletet maximum kétszer-háromszor megismételve a szervezet felfrissül és élénkül.


Billentyű és gravitáció

A vénás rendszeren belül kialakuló elváltozások, mint például visszeresség, vagy trombózis elsősorban a lábon jelentkeznek. A lábban is megtalálhatjuk a vénák két nagy csoportját: a bőr alatt elhelyezkedő felületes vénákat és az izmok között fekvő mélyvénákat. Járás közben a láb izmai minden lépéskor összenyomják a vénákat, s ezzel a vért felfelé nyomják. A vér egyirányú mozgásának biztosítására a vénákban 10-15 centiméterenként billentyűk találhatók, melyek csapóajtószerűen igyekeznek meggátolni, hogy a vér vissza ­ a láb felé ­ áramoljon.


A szív- és érrendszer

Szervezetünk szöveteit és minden szervünket vérerek hálózata szövi át. Az erekben folyó vér szállítja a tápanyagot és az oxigént sejtjeink számára, illetve megszabadítja azokat a felesleges bomlástermékektől és a szén-dioxidtól. A vér keringését testünk motorja, a szív biztosítja.


Szívritmuszavar

A szívritmuszavar tünete lehet lassú vagy gyors pulzus, de a leggyakoribb eset, amikor "extra ütést" érzünk a szívünkben ­ mondja dr. Bartha Elektra belgyógyász, a SOTE Ér- és Szívsebészeti Klinikájának kardiológusa. Ha lassú a szívverésünk, keringésünk is lelassul, s ilyenkor sokszor orvosi beavatkozásra van szükség. Általában szívingerlőt, ún. pacemakert kell beültetni, mellyel a szív frekvenciáját a megfelelő tartományban lehet tartani. Ezeknek a készülékeknek ma már hosszú élettartamuk van.


Szívgyógyító szieszta

Sokan ebéd után szívesen lefekszenek kicsit szunyókálni, ami athéni orvosok szerint nem csak az emésztést segíti, de véd a koszorúér-betegségekkel szemben is. Mediterrán országokban ugyanis ritka a koszorúér-betegség, s ez kétségtelenül összefügg a kevés telített zsírsavat tartalmazó étrenddel. A görög orvosok véleménye szerint a hagyományos délutáni szieszta is csökkenti a szívroham kockázatát. 97 szívbeteg és 90 szívpanasztól mentes személy adatait elemezve úgy találták, hogy a napi félórás szieszta 30 százalékkal csökkentheti a koszorúér-betegség gyakoriságát. Mindazonáltal a kutatók óvnak megállapításaik túlértékelésétől, mert a koszorúér-betegségnek más fontos kockázati tényezői is vannak.


A besugárzás megelőzheti az artériák újraelzáródását

NORCOS, GEORGIA. A röntgenbesugárzás, melyet régóta használnak a rák kezelésében, az egyik leghatásosabb fegyverré válik szívbetegségek esetén is.


A defibrillátor használatánál életbevágóan fontos a gyorsaság

Ha a szívinfarktust elszenvedetteket 8 percen belül rákötik a defibrillátorra, 33 százalékkal nő a túlélési esélyük. További 25 százalékot jelent az, ha a beteg előtte CPR-ben (cardiopulmonáris resuscitáció) is részesül.


A fertőzés megnöveli a szívbetegségek kockázatát

Új bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a fertőzés szívbetegségek előidézője lehet, és azokban is jelen van, akik egészségesen étkeznek és jó életvezetési szokásaik vannak.


Agresszív kezeléssel a szívinfarktus ellen

Két évvel ezelőtt, 71 éves korában William Prime már a halál torkában érezhette magát. Emlékszik arra az szorongató érzésre, amikor egy éjjel arra ébredt, hogy egyre felületesebben légzik, ami a szívelégtelenség egyik jellegzetes tünete.


Baktériumfertőzés okozhatja az atherosclerosist

Torontói kutatók állítják, hogy nyulaknál baktériumfertőzés szívbetegséget okozhat. Feltételezésük szerint hasonló mechanizmusok emberekben is lejátszódhatnak.


| | | | | | | | | 69 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop