ÚJ

Nagyfeszültség

­ A zene, a sztárok világa, a fellépések előtti izgalmak, feszült élettempót diktálnak. Köztudott, hogy az ilyen életvitel is szerepet játszik különböző szívbetegségek kialakulásában...


Nem olyan súlyos a szívbillentyű-elváltozás, mint korábban gondolták

Két új tanulmány is állítja, hogy a korábban súlyosnak és komplikációkat okozónak hitt szívbillentyű-zavarok egyik fajtája kevésbé gyakori és kevésbé súlyos.


Az alacsony vérnyomás kezelése

Fáradt, kimerült? Koncentrációs zavarral küszködik? Gyengének érzi magát? Netán már többször el is ájult? Akkor valószínű, hogy önnek alacsony a vérnyomása. Ha velünk tart, megtudhatja, mi okozza az alacsony vérnyomást, és annak tüneteit miként tudja kivédeni.


Kánikulában esik a vérnyomás

A nyári meleg nem kedvez az alacsony vérnyomásúaknak: ilyenkor gyakoribb az átmeneti rosszullét, az ájulás. Bár a panaszok hamar elmúlnak, tanácsos szakorvoshoz fordulni. Télen inkább az infarktusos megbetegedés a jellemző. Télen a hideg levegő hatására a - bőr ereihez hasonlóan - az idegvégződésekkel ellátott szíverek is összehúzódnak, ami vérellátási, keringési zavarokat eredményezhet. Akárcsak a nagy hideg, a kánikula is megterheli a szervezetet, különösen a frontok jelentkezésekor - magyarázza Jánosi András, a Szent János Kórház kardiológus professzora. Nincs egységes szabály arra, mely front kellemetlenebb, egyéni érzékenységtől függ, ki reagál rosszul a hideg- vagy a melegfrontokra. A nyári melegben az erek kitágulnak, a szervezet izzadással védekezik a felforrósodás ellen. A túlzott folyadékvesztés azonban veszélyes lehet, mert a vér besűrűsödik, a szervezetben keringő vér mennyisége csökken. A melegben leesik a vérnyomás, ami átmeneti rosszullétet, ájulást okozhat, különösen akkor, ha nem pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha valaki - nagy valószínűséggel vérnyomáscsökkenés miatt - elájul az utcán, a legrosszabb, amit tehetünk vele, hogy megpróbáljuk felállítani. Ilyen esetekben először az öltözéket kell meglazítani, aztán az érintettet fektessük le, a lábát polcoljuk fel, hogy helyreálljon az agy vérellátása. A rosszullét elkerülésére a legjobb módszer a már említett folyadékpótlás, és a könnyű, szellős öltözék. Fontos, hogy kerüljük a zárt, szűk légterű, nem szellőző helyiségeket és a tömeget. A nagy meleg a magas vérnyomásúaknak sem kedvez. Gyakori problémát okoz, hogy a télen jól beállított gyógyszermennyiség nyáron nem megfelelő. A melegben amúgy is esik a vérnyomás, és ezt csak erősíti a vérnyomáscsökkentő készítmény. Nyáron ezért tanácsos gyakrabban felkeresni a családorvost. Semmiképpen nem célravezető, ha a beteg önhatalmúlag csökkenti a gyógyszeradagját. A megfelelő mennyiséget szakorvosnak kell beállítania, az otthoni vérnyomásmérés persze segítségre lehet. Jánosi doktor szerint előfordulhat, hogy valaki "lábon hordja ki az infarktust". De óva int attól, hogy bárki is kihívja maga ellen a sorsot, azaz abban higgyen: minden baj elmúlik magától. Jó néhány haláleset elkerülhető lenne, ha az érintettek - főképpen az ötven éven felüli férfiak - mellkasi fájdalmat, légszomjat érezve - időben orvoshoz fordulnának, vallja a professzor.


Apró újszülött, magas vérnyomás

A kis születési súly és az alacsony testmagasság összefüggésben állhat a felnőttkori magas vérnyomással, mutattak rá angol kutatók, akik 1352 angol család adatait elemezték. Az első adatgyűjtés 1937 és 1939 között történt, amikor a gyerekek 5 és 8 év közöttiek voltak. A következő adatfelvételre évtizedekkel később került sor, és a vizsgálat eredményeit most tették közzé az orvosok. A kutatók rögzítették a testmagasságot, a vérnyomást, az étrendet és az életvitel jellemzőit. Az időskori adatgyűjtéskor a vérnyomás kóros eltéréseinek felderítésére a vérnyomás monitorozását is elvégezték. A szisztolés vérnyomás és a pulzus hányadosa azoknál volt a legmagasabb, akik gyermekként a legalacsonyabb növésűekhez tartoztak. Az eredmények szerint az alacsony felnőtteknek nagyobb valószínűséggel magasabb a vérnyomása, amely a gyermekkori stresszel magyarázható. A pubertás előtti növekedés mértéke ugyanis összefügg a stresszre adott válaszreakciókkal és a vérnyomás-szabályozás mechanizmusával. Az állandó gyermekkori stressz sérülékenyebbé teszi a gyermeket és más fontos rizikótényezők mellett, szintén fokozza a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét, foglalták össze eredményeiket az angliai kutatók. Az alacsony születési súly és a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomás kapcsolatáról magyar vizsgálatok is folynak dr. Tulassay Tivadar professzor vezetésével - mondta dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának tanársegéde, a kutatócsoport tagja. A jelenségre először Barker mutatott rá 1993-ban. A Barkerhipotézis szerint kis születési súly mellett nagyobb valószínűséggel fordul elő szív- és érrendszeri betegség, valamint II. típusú cukorbetegség. A magyar vizsgálatban száz kis súlyú újszülött és koraszülött vesz részt, akiket felnőtt korukig követnek. A cél annak feltárása, hogy a méhen belüli rossz táplálékellátás miatt kialakuló alacsony születési súly, és a koraszülöttség milyen úton válthat ki évtizedekkel később, a kontrollcsoporthoz képest négyszer gyakrabban magas vérnyomást. A méhen belül rosszul táplált újszülöttek végleges testmagassága is alacsonyabb, mint a normál súllyal született társaiké. Az összefüggések feltárása rendkívül lényeges, mert a hazai statisztikai adatok szerint nagyon magas a koraszülések száma, valamint a szív- és érrendszeri halálozás, tette hozzá a gyermekgyógyász. A népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzését ezek szerint már méhen belül meg kell kezdeni, amelynek része lehet a koraszülés és a magzat táplálékellátási zavarainak kiküszöbölése. Az alacsony születési súllyal világra jött gyerekek helyes életvitelre, rendszeres testmozgásra és egészséges táplálkozásra nevelése további lehetőség a megelőzés terén. A hazai kutatás első eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Dr. Lázár Anikó


Újabb esély a túlélésre

A szív vérellátási zavaraiból eredő betegség, a szívinfarktus - annak ellenére, hogy az orvostudomány egyre több gyógyítási lehetőséggel rendelkezik ezen a téren - még mindig vezető halálok Magyarországon. A gyógyszeres gyógymódok mellett ma már napi gyakorlatnak számít a koszorúérfestés, a katéteres koszorúér-tágítás (PTCA) és a mellkas megnyitásával járó koszorúérműtét.


Praktikus kérdések, rövid válaszok

A magas vérnyomás (hipertónia) definíciója alapvető, de nem könnyű feladat, hiszen nincs valódi határvonal a normális és a magas vérnyomás között. Célszerű a hipertóniát azzal a vérnyomásértékkel definiálni, amelynél a kezelés előnyei nagyobbak, mint a kezelés kockázata.


Remény az érbetegeknek

Némi odafigyeléssel és gyógyszeres kezeléssel jelentősen csökkenthető a szívinfarktus és a szélütés okozta halálozások száma. Nyugati kutatók a közelmúltban bebizonyították, hogy lábvérnyomásméréssel már a korai, egyértelmű tünetekkel nem járó stádiumban is kimutatható az érbetegségekre való fokozott hajlam.


Szívünk is igényli

Az egyik legfontosabb veszélyeztető tényező, ami gyakran hosszú ideig rejtett marad, a magas vérnyomás. Az extrém módon megemelkedett vérnyomás különböző tüneteket produkál, így például szédülést, fejfájást, erős szívdobogásérzést, általános rossz közérzetet. Ha ezeket a panaszokat tapasztaljuk, már hosszabb ideje a normálisnál lényegesen magasabb a vérnyomás, és ez fokozza a szívés érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázatát. A megelőzéshez a legbiztosabb, ha rendszeresen ellenőriztetjük a vérnyomásunkat. A magas vérnyomás normalizálásához néhány tanácsot feltétlen érdemes megfogadni. Ezek egyúttal a szívre és a teljes érrendszerre is jótékony hatást gyakorolhatnak:


Antibiotikum a szike helyett

A hasi főverőér (hasi aorta) tágulata (aneurizmája) csak az Egyesült Államokban évente megközelítőleg 15 ezer áldozatot követel. Az aneurizmák a szervezet vérellátását biztosító nagyobb verőerek tágulatai, ahol az érfal jelentősen elvékonyodott.


70 | | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop