Főoldal » Betegségek » Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek »

Bélbaktériumok és a májrák

Kapcsolat van a bélbaktériumok, illetve a máj daganatellenes immunválasza között, és az amerikai Rákkutató Központ (CCR) kutatóinak sikerült a teljes mechanizmust feltárniuk. A tanulmányt a Science folyóirat közölte.


A májbetegségek tünetei

A betegség eredetének tisztázása nemcsak a megelőzés miatt jelentős, hanem fontos a folyamat kimenetelének szempontjából is, mert bizonyos kórokok (például a fertőző májgyulladás B és C vírusa) heveny és idült betegséget egyaránt előidézhetnek.


Zsírmáj – májrák

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrásszerűen megnőtt az előfordulása az elmúlt években.


A kávé nem árt, sőt

Napi három csésze kávé kedvező hatással lehet a májbetegek állapotára - állapította meg egy ausztrál tanulmány.


Májkárosodás idősebb nőknél

Azok a menopauza korában lévő nők, akinél nem alkoholos zsírmájat állapítottak meg, fokozott májkárosodásnak vannak kitéve, ha étrendjükben kevés a kolin, jelentik a Johns Hopkins kutatói.


A kávé és a tea védi a májat

Ha valaki naponta több mint két csésze kávét vagy teát iszik, azzal csökkentheti a krónikus májbetegség kockázatát. Különösen fontos ez a magas kockázati csoportba tartozók számára.


A hepatitiszeseknek csak harminc százaléka tudja, hogy beteg

A hepatitiszes betegeknek csupán a 30 százaléka tudja, hogy hordozza a betegséget, és csak 20 százalékuk kap kezelést - mondta a Vírusos Máj...


A májrák miatti halálozás 43 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban másfél évtized alatt

A májrák okozta halálozások száma 43 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban másfél évtized alatt az amerikai járványügyi és betegsé...


Májbetegek egyesülete: 70 ezer hepatitis C-fertőzött lehet Magyarországon

Mintegy 70 ezerre tehető Magyarországon a hepatitis C-fertőzöttek száma, közülük 40 ezren lehetnek azok, akik már kezelést igényelnének, d...


Májsejteket fertőzhet meg az új denevérvírus német tudósok szerint

Májsejteket fertőzhet meg az új denevérvírus, a hepatitisz B védőoltása pedig hatástalan ellene - jelentették be a vírust felfedező bonni ...


Megelőzhető az alkohol májkárosító hatása

Dél-koreai tudósok felfedezték, hogyan előzhetik meg az alkohol májkárosító hatását - jelentette be az ország tudományos minisztere.


hirdetés