Májsejt-injekcióval kezeltek egy májbeteg csecsemőt Londonban

Forradalmi eljárással - májsejteknek az altestébe való befecskendezésével - gyógyítottak meg egy súlyos májbeteg csecsemőt brit orvosok.

A londoni King\'s College Hospital orvosai a nyolchónapos gyermeket májsejtek beinjekciózásával kezelték, amelyek "átmeneti májként" működtek, amíg a vírusfertőzés miatt károsodott eredeti szerve meg nem gyógyult - jelentette a BBC.

A befecskendezett sejtek "átmeneti májként" fehérjévé alakították át a méreganyagokat. Az eredeti máj működése csak két hét múlva állt helyre. A májsejteket előzőleg vegyi úton kezelték annak megakadályozására, hogy a csecsemő immunrendszere elpusztítsa azokat.

"Ez volt az első alkalom, hogy súlyos májbetegségben szenvedő csecsemőt ilyen kezelésben részesítettek" - jelentette ki Anil Dhawan professzor, a londoni kórház májspecialistája.

"Úgy gondoljuk, hogy újabb esélyt adtunk neki az életre, és figyelemreméltó, hogy hat hónappal a beavatkozás után a májfunkciói gyakorlatilag normálisak" - tette hozzá Dhawan professzor.

"A gyermeket a májátültetési várólistára kellett volna tennünk, amikor zavar állt be a májfunkciójában, és most reményünk van arra, hogy a ritka szervdonorra várás helyett más esetekben is inkább ezt az eljárást alkalmazzuk" - tette hozzá a professzor.

"Az új eljárás valódi áttörést jelent, és most várjuk a további klinikai vizsgálatok eredményét annak megállapításához, hogy ez bevett kezelés lehet-e felnőttek és gyermekek esetében" - mondta a brit műsorszolgáltatónak Andrew Langford, a British Liver Trust májbetegeket segítő brit országos szervezet igazgatója. "Évente mintegy száz ember hal meg Nagy-Britanniában májdonorok hiánya miatt" - tette hozzá.
| májbetegség, gyógyítás, májsejt befecskendezés
2011-11-17 12:54:04
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop