A kávé nem árt, sőt

Napi három csésze kávé kedvező hatással lehet a májbetegek állapotára - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

kávé, májbetegség, hepatitis C, májkárosodás, zsírmáj | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói 1100 májbeteget vontak be a vizsgálatba.
Napi két csésze kávé akár 13 százalékkal csökkentette a hepatitis C vírus májkárosító hatását, napi négy kávé pedig a zsírmáj tüneteit mérsékelte 24 százalékkal.

A kávé tünetcsökkentő hatása attól is függ, milyen májbetegségben szenved a páciens. A tanulmány a leglátványosabb eredményt a hepatitis C betegeknél találták, a teázás viszont nincs hatással a májra.

Egy másuk tanulmány is hasonló eredményre jutott, amelyet éppen egyidejűleg tett közzé a Harvard Egyetem közegészségügyi kara, szerintük a naponta több, akár öt adag kávét fogyasztó betegek esetében volt javulás. A vizsgálat szerint a mérsékelt kávéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, valamint a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek miatt bekövetkező halálozás, továbbá az öngyilkosság kockázatát is.

A kávé bioaktív összetevői csökkentik az inzulinrezisztenciát és a szervezet egészét érintő gyulladást, ez is magyarázhatja a kutatási eredményeket. További kutatásokra van szükség a hatások biológiai mechanizmusának felderítésére. A harvardi tanulmányt a Circulation című orvosi folyóiratban publikálták.

| kávé, májbetegség, hepatitis C, májkárosodás, zsírmáj
2015-11-18 12:42:02
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop