A cukorbetegek körében gyakoribb a májbetegség miatti halálozás

- A diabéteszes emberek hetven százalékkal nagyobb kockázattal halnak meg májbetegségben - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

cukorbetegség, májbetegség, életmód | MTI Hírek 2011 ;8
A cukorbetegnél gyakoribbak a májbetegségek, beleértve a májzsugort és a májrákot is.

A mostani tanulmányhoz edinburghi kutatók hat éven át követték nyomon 35 és 84 év közötti emberek egészségi állapotát. A vizsgálatban 1267 diabéteszes és 10 100 nem cukorbeteg ember adatait hasonlították össze, akik valamennyien májbetegség miatt haltak meg.

Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a cukorbetegek csoportjában minden negyedik ember (24 százalék) halt meg májrákban, míg a kontrollcsoportban 9 százalék volt ez az arány. Alkoholfogyasztásra visszavezethető májbetegségek ugyanakkor ritkábban fordultak elő a cukorbetegeknél (38 százalék), mint a másik csoport tagjainál (63 százalék). Utóbbit magyarázhatja, hogy a diabétesszel élőknek nem javasolt az alkoholfogyasztás, mert növelheti a vércukorszintet.

Mint Sarah Wild kutatásvezető, az Edinburghi Egyetem munkatársa a BBC-nek elmondta: "A nem alkoholos zsírmáj gyakoribbá vált mostanában, különösen a diabéteszeseknél. Az alapvető kockázati tényező a túlsúly, amely a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktora is egyúttal".

Az egészséges életmód csökkentheti a kockázatot, a megelőzés azért is különösen fontos, mert a kezelési lehetőségek igencsak behatároltak.
| cukorbetegség, májbetegség, életmód
2011-04-03 11:30:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop