Hirdetés

A kávé és a tea védi a májat

Ha valaki naponta több mint két csésze kávét vagy teát iszik, azzal csökkentheti a krónikus májbetegség kockázatát. Különösen fontos ez a magas kockázati csoportba tartozók számára.

kávé, tea, májbetegség |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

Amerikai kutatók közel 10 ezer, 19 éven át vizsgált személy adatait elemezték kávé- és teafogyasztási szempontból Megállapították, hogy a kávé és a tea fogyasztása különösen azoknak kedvez, akiknél a súlyos italozás, a túlsúlyosság, a diabetes vagy a magas vasterhelés miatt nagyobb a kockázat.

Korai lenne még arra bátorítani bárkit is, hogy igyon több teát és kávét, de a tanulmány megoldást kínálhat a veszélyeztetett csoportok számára. A kutatók azt is remélik, hogy megfigyeléseik segíthetnek a májbetegséggel foglalkozó kutatóknak. Megállapították ugyanis, hogy azok, akik napi két csésze kávénál vagy teánál többet fogyasztottak, fele annyiszor alakult ki krónikus májbetegség, mint a napi egy csészénél kevesebbet fogyasztóknál. A védő hatás valószínűleg a koffeinnek tudható be, de a tudósok további kutatások elvégzését szorgalmazzák.

Medicine Net
kávé, tea, májbetegség

2006-07-15 11:13:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop