A májbetegségek tünetei

A betegség eredetének tisztázása nemcsak a megelőzés miatt jelentős, hanem fontos a folyamat kimenetelének szempontjából is, mert bizonyos kórokok (például a fertőző májgyulladás B és C vírusa) heveny és idült betegséget egyaránt előidézhetnek.

Bilirubin, tünet, sárgaság, tünet | InforMed Hírek14   InforMed

Májnagyobbodás (hepatomegalia)

Klinikai tünetek nélkül is fennállhat májmegnagyobbodás. A máj széle nem haladja meg a jobb bordaívet, de ha másfél harántujjal túlér, májnagyobbodásról beszélünk.

Sovány alkatúakban a májszél a normális májnagyság esetén is két-három ujjal meghaladhatja a jobb bordaívet mély belégzésben, ugyanakkor túlsúlyos egyéneknél a nagyobb máj sem tapintható.

A máj lehet puha, kemény, tömött tapintatú; felszíne sima, egyenetlen, esetleg göbös; széle lekerekített vagy éles. A gyakorlott orvos a máj tapintásából sok esetben gondolhat nemcsak arra, hogy a megvizsgált betegnél májbetegség áll fenn, hanem annak típusát is meg tudja mondani.

Rugalmas tapintatú megnagyobbodott máj panaszmentes egyénben, laboratóriumi eltérés nélkül leginkább májzsírosodás következménye. Tömött, göbös felszínű máj májzsugorodás jele lehet, porckemény tapintású lelet pedig májrák gyanúját veti fel.

Sárgaság

Az epefestéknek (bilirubin) két típusa van: direkt és indirekt. Magas vérszint májkárosodásra vagy az epe elfolyás akadályára utalhat.

Mit jelent a bilirubin szint értéke?

A vizsgálat a narancssárga színű, bilirubin nevű festékanyag vérszintjét méri. Ez az anyag a vörösvérsejtek természetes lebomlásának mellékterméke.

Miért végzik el a vizsgálatot?

A sárgaság legfontosabb okai közé tartoznak a májbetegségek, az epeúti elzáródás, a kifejezett mértékű vörösvérsejt-pusztulás, továbbá a bilirubin-anyagcserének veleszületett vagy gyógyszer okozta zavarai.

A vizsgálatot általában más vizsgálatokkal együtt kérik. A bilirubin szint meghatározását az alábbiak kiderítése miatt végzik el:
 • Sárgaság – a bilirubin emelkedett szintje okozza a szem fehérjének és a bőr sárgás elszíneződését.
 • Az epevezetékek elzáródása.
 • Valamely májbetegség (pl. hepatitisz) előrehaladásának követése.
 • A vörösvértestek fokozott pusztulása.
 • A kezelés hatásosságának követése.
 • Májkárosító mérgezés gyanúja.
A bilirubin szint meghatározással általában egyidejűleg elvégzett egyéb laborvizsgálatok:
 • Alanin transzamináz (ALT) - Az elsősorban a májsejtekben található enzim a fehérje anyagcseréjében játszik szerepet. Az ALT szint a vérben általában alacsony, májkárosodás esetén megemelkedik.
 • Aszpartát transzamináz (AST) - Ennek az enzimnek az alanin nevű aminosav anyagcseréjében van jelentősége, emelkedett szintje májkárosodásra utalhat.
 • Alkalikus foszfatáz (ALP) - A májban és az epevezetékekben nagy koncentrációban található enzim magas szintje májkárosodást jelezhet.
 • Albumin és összfehérje - Ezeknek a fehérjéknek a szintje megmutatja, milyen hatékonysággal állítja elő a máj például a fertőzések leküzdésére szolgáló fehérjéket. A normálisnál alacsonyabb szint a máj elégtelen működésére utalhat.
 • Teljes vérkép - A vér számos összetevőjét és azok tulajdonságait mutatja, az eltérések májbetegségre vagy a vörösvértestek rendellenes lebomlására utalhatnak.
A májműködés értékelésére az alábbi vizsgálatokat szokás még elvégezni:
 • Gamma-glutamil transzferáz (GGT) - A GGT enzim vérszintjét méri, a normálisnál magasabb érték a máj vagy az epevezetékek károsodását jelzi.
 • Laktát dehidrogenáz (LDH) - Ez az enzim a májon kívül számos más szövetben is előfordul, emelkedett szinte májkárosodás jele lehet.
 • Prothrombin idő (PT) - A vérplazma alvadásának idejét méri, megnyúlása májkárosodást jelenthet.
A normálisnál alacsonyabb bilirubin-érték nem ad okot aggodalomra, az emelkedett szint utalhat a máj károsodására.

A leleteken feltüntetett határértékek laboratóriumonként változhatnak.

Gilbert-szindróma

Veleszületett jóindulatú betegség, amely enyhe, tartós indirekt bilirubin-felszaporodással jár, általában 15-20 éves korban válik felismerhetővé. A bilirubin-glukuronil-transzferáz részleges hiánya okozza.

A betegség viszonylag gyakori, a lakosságnak mintegy 3-5%-át érintheti. Típusos esetben a sárgaság mértéke változik, fokozódik éhezés, műtéti beavatkozás, láz, fertőzés, fokozott fizikai vagy pszichés megterhelés, alkoholfogyasztás hatására.

A májműködésre jellemző vizsgálatok általában normálisak, a máj szövettani vizsgálata sem mutat kóros eltérést. Néha általános tünetek is kísérhetik: fáradtság, emésztési zavarok. A máj és a lép nem nagyobb. Egyéb veleszületett, ritka, sárgasággal járó kórformák is léteznek.

| bilirubin, sárgaság, tünet
2017-09-22 18:15:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop