Bélbaktériumok és a májrák

Kapcsolat van a bélbaktériumok, illetve a máj daganatellenes immunválasza között, és az amerikai Rákkutató Központ (CCR) kutatóinak sikerült a teljes mechanizmust feltárniuk. A tanulmányt a Science folyóirat közölte.

májrák, bélbaktérium, májdaganat | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A szervezetben élő baktériumok és más mikroorganizmusok képezik az úgynevezett mikrobiomot, melynek legnagyobb része a bélrendszerben található. Számos kutatás foglalkozott a rák és a bélflóra összefüggéseivel, de a májrák kialakulásában játszott szerepét kevéssé ismeri a tudomány.

A kutatócsoport egereken végzett kísérleteket. Azt tapasztalták, hogy az antibiotikumokkal kezelt rágcsálóknál meggyengült a bélflóra, kevesebb és kisebb májdaganat növekedett, csökkent az áttétek száma.

Megállapították, hogy az antibiotikum-kezelés megnövelte a májimmunsejtek egyik sejttípusának (NKT) számát, mely befolyásolja a májdaganat növekedését.

Rájöttek arra, hogy az NKT-sejtek felhalmozódását a májban egy bizonyos fehérje (CXCL16) fokozott termelődése okozza, arra is, hogy ehhez az epesavakhoz van közük.

Végül kiderítették, melyik az a baktérium (Clostridium scindens), amelyik az egerek bélrendszerében az epesavtermelést - ezen keresztül a speciális fehérje előállítását, az említett immunsejtek számát és végső soron a májdaganatok növekedését - szabályozza.

A tanulmányban azt is megállapították, hogy az emberben is az epesavak szabályozzák a CXCL16 fehérje termelődését, és bár „ezek az eredmények koraiak még”, lehetséges, hogy később a rákos betegek esetében alkalmazható lesz az ismeret.

| májrák, bélbaktérium, májdaganat
2018-05-29 23:58:39

Web Design & Development Prowebshop