Epepanaszok

gyomorgörcs, hasmenés, gyomorgörcs | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

33 éves férfi vagyok elég rendszertelenül es túlzásoktól sem mentesen étkezem az utóbbi időben kevés mozgással együtt. Tehát elhíztam, de orvos közelébe nem jártam vagy 15 éve. Folyamatosan kb öt év alatt kialakult rendszeres hasmenést megelégelve - ami néha gyomorgörccsel párosult- elmentem egy kivizsgálásra. Megállapították hogy epeköveim vannak, több 8mm-es és kisebbek. A műtétet javasolja a háziorvosom és a sebész is, akivel beszeltem.

A kockázatokkal tisztában vagyok, de én nem tudom rávenni magam a műtétre.

Mivel szinte semmilyen komoly tünetem nem volt egy kicsit hirtelen jött a műtet gondolata. Amihez az is párosul, hogy néha azt olvasom vagy azt tanácsolják, hogy ha tünetmentes, akkor nem kell vele foglalkozni, csak diétásan étkezni, stb.

Maskor meg az előbb említett kockázatokat hallom.

A második kérdésem pedig az, hogy epehólyag nélkül tényleg hajlamosabb-e az ember a hízásra.

Azt sem teljesen értem hogy ha ment a hasam és rossz volt az emésztésem, akkor mégis miért híztam.

Az epekövesség szemlélete jelentősen változott. Sokkal ritkábban műtjük. De ha sok apró kő van, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy a rezervoárként működő epehólyagból a kő bejut az epevezetéke, sőt a köves epe és hasnyálmirigy vezeték elzáródását is okozza, tehát jobb megszabadulni tőle. De ez manapság már nem egy nagy hasi műtéttel történik, hanem amennyiben az endoszkópos elhárításnak nincs akadálya, akkor egy un. "egynapos sebészet" kapcsán, kevés rizikóval túleshet a műtéten.

Elhízása inkább az Ön által is ecsetelt "túlzásoktól sem mentes" étkezés, mozgásszegény életmód következménye. Tehát, ha tud, ezeken változtasson. Az erőltetett fogyókúrák értelmetlenek és kínkeservvel gyorsan leadott kilók gyorsan visszajönnek. Viszont a számos ésszerű rostban és vitaminban gazdag, változatos kalóriaszegény étrend betartása legalább is a további súlynövekedést megelőzheti, de akár kicsit fogyhat is. Vegyen házi tornaszereket, mert a diétát feltétlenül mozgással kell kiegészítenie. Magam is túlsúlyos lévén tudom, hogy ezeket könnyű mondani, de nehéz véghezvinni. Mégis mivel még fiatal, vegyen erőt magán és kezdje el ma! A túlsúly időskorban ugyanis magas vérnyomás, cukorbetegség kialakulásához vezethet. (Ezen betegségeket a jelenlegi orvosi vizsgálatok biztosan kizárták).

Hasmenésében az epeemésztés szerepén kívül a savviszonyai és a hasnyálmirigy, emésztés, valamint gyomor-bélrendszeri együttes működése is szerepet játszhat - ezek együttese adja a jó emésztést. Ebben a hasmenés felszívódási zavart okozva fogyáshoz kellene vezetnie!! Tehát pszichés eredet sem zárható ki.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| gyomorgörcs, hasmenés
2002-07-11 15:11:15

Web Design & Development Prowebshop