Az epehólyag és az epeutak

Az epehólyag a máj alatt, a has jobb felső részében helyezkedik el. Funkciója egyszerűen leírva: összegyűjti az epét, mely a májsejtekben képződik, és az epeutakon át jut be az epehólyagba, meghatározott mennyiségben epét bocsát a nyombélbe az emésztés elősegítésére.

epehólyag, epeutak | Máj- és epebetegségek   SubRosa Kiadó | Fehér, J.; Lengyel, G.
Miért van szükség az epehólyag tároló funkciójára?

Az emberi máj naponta mintegy 1 liter epét termel. Az epehólyag ezt az epét koncentrálja és tárolja. Az embernek mint mindenevőnek étele teljes lebontásához nemcsak jó rágóképességre, megfelelő mennyiségű és minőségű gyomornedvre és egészséges bélműködésre van szüksége, hanem a tápanyagok hasznosításához speciális epesavakra is. Mivel különböző mennyiségű ételt fogyasztunk a nap különböző szakaszaiban, elegendő mennyiségű epe- és emésztőnedvtartalékra van szükségünk az emésztési folyamat zavartalanságának biztosításához. A zsírok emésztéséhez epére van szükség. Étkezés után az epehólyag összehúzódik, az epét az epecsatornán át a nyombélbe préseli, ahol az az étellel keveredik.

A táplálék és az epe keverékében könnyebben feloldhatóvá és hasznosíthatóvá válnak a tápanyagok, mint epe nélkül. Ez azért lehetséges, mert az epe emulzifikáló anyagokat tartalmaz, így epesavakat. További alkotórészei: koleszterin, pigmentek, fehérjék, lecitin, só, víz.
| epehólyag, epeutak
2007-11-09 13:48:49

Web Design & Development Prowebshop