Az epekövesség gyakori betegség

A májban képződő epe az epeutakon, az epehólyagon keresztül jut a vékonybélbe. Az epekövesség az emésztőrendszeri betegségek között az egyik leggyakoribb, az esetek nagy részében panaszt nem okoz.

epehólyag, gyulladás, epekő | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.
A

közül az egyik legfontosabb az epekólika, amikor az epehólyagban lévő kő vagy az epehólyag kivezető nyílásába vagy a közös epevezetékbe szorul, és az összehúzódó epehólyag megpróbálja ezt kimozdítani. Legjellegzetesebb a jobb bordaív alatti fájdalom, görcs, hányás, hányinger.

Az említett panaszok mellett alakulhat ki az epehólyag-gyulladás, melynek megoldása általában műtéti. Eltávolítják a beteg epehólyagot a kövekkel együtt. Ez történhet laparoszkőpa útján, vagy feltárással.

Szövődmények

A panaszokat okozó epekövességnek lehetnek egyéb szövődményei is, pl. gyulladt epehólyag perforációja (kilyukadása), ami sürgős műtétet tesz szükségessé.

Másik gyakori szövődmény, hogy a közös epevezetékbe szorul be az epekő. Ilyenkor a hasi görcsöket követően akár egy nappal is sárgaság alakulhat ki, a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbá válik. A tünetek oka, hogy az epeelfolyás akadályoztatva van.

Ennek megoldása általában az epeutak endoszkópos kezelése. A beavatkozás során a közös epevezeték felkeresik, és hasi műtét nélkül a köveket eltávolítják. Ezt követően az epehólyagot műtétileg eltávolítják.

Epeutak gyulladása

Az epeutakba szorult kő legsúlyosabb szövődménye az epeutak gennyes gyulladása, ami életet veszélyeztető is lehet.

A hasnyálmirigy heveny gyulladása életveszélyes állapot

A hasnyálmirigy a has felső részén, a gyomor mögött foglal helyet, részben emésztőnedveket, részben hormonokat (pl. inzulin) termel, illetve választ ki a hasnyálmirigy-vezetéken keresztül. Ez a vezeték gyakorlatilag a közös epevezetéken keresztül szájadzik a vékonybélbe.

Leggyakoribb betegsége az akut gyulladás, melynek tünetei a következők: felhasi, heves, övszerű, hátba sugárzó kínzó fájdalom, melyet hányás, hányinger, elesettségérzet kísér. Görcsoldók a fájdalmat csak részben enyhítik. A gyulladás leggyakrabban epekövesség vagy mértéktelen alkoholfogyasztás következménye.

A közös epevezetékbe az epekő beszorulhat, ott elakadhat. Ha az elakadás szintje a bélbe való torkolat szintjéhez közel van, akkor nemcsak az epeelfolyást, hanem a hasnyálmirigynedv elfolyását is akadályozza, így sárgaság is, hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat. Ezt leggyakrabban endoszkópiás eljárással oldjuk meg.

A gyulladásnak lehet súlyos, életet veszélyeztető szövődménye is, pl. a hasnyálmirigy állományának gennyedése, pusztulása. A mirigy környezetében vagy akár az állományában kialakulhat folyadékgyülem, mely befertőződhet. A kialakult folyadéktartalmú ciszták akár más üreges szervbe is - leggyakrabban a gyomorba - betörhetnek, életet veszélyeztető vérzést is okozhatnak.

A betegség kezelése a "0"; diéta, infúziós kezelés, a beteg szerv "nyugalomba" tétele. Szövődmények kialakulása esetén többszöri életmentő műtétre is sor kerülhet.
Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigynek nemcsak akut, hanem krónikus gyulladása is kialakulhat. Ennek oka leggyakrabban a tartós, nagyfokú alkoholfogyasztás. A mirigy állománya pusztul, visszafordíthatatlan szöveti átalakulás zajlik, jelentős funkciókárosodás mellett.

A betegeknek csaknem állandósuló felhasi fájdalmai vannak, sokat fogynak, emésztésük károsodik, hiánytünetek alakulnak ki. A rosszul emésztett étel bélben való felszívódása károsodik és cukorbetegség is kialakulhat.

Az állapot kezelése bonyolult feladat, a beteget véglegesen meggyógyítani nem lehet, de diétával és gyógyszerekkel tartós panaszmentesség elérhető.
Visszatérő felhasi, jobb bordaív melletti fájdalom, sárgaság, láz esetén tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni, sokszor életet veszélyeztető állapot kialakulását előzhetjük meg.


| epehólyag, gyulladás, epekő
2018-11-19 15:36:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop