Az epeutak gyulladásai

Az epeutak gyulladásaiért leggyakrabban az epeúti kövesség tehető felelőssé. Ezenkívül más, pl. az immunrendszer betegségei következtében kialakult epeúti szűkületek vagy daganatos megbetegedések is szerepet játszhatnak.

epeúti, gyulladás, epevezeték, Vater-papilla, epekő, epeúti, epekÅ‘ | Gyógy-ír   Kisalföld | Kárász, T.
Az epehólyagban található kövek gyakran kerülnek a közös epevezetékbe és epeelfolyási akadályt képeznek.

A kóreredet megállapítása

A közös epevezetékben lévő epekövek növekedhetnek, a vékonybél felé spontán távozhatnak, elzáródásos sárgaságot is okozhatnak. Az elzáródásos sárgaságra jellemző, hogy a vizelet sötétebbé, a széklet világossá, akár szinte fehérré válhat.

A diagnosztikában a klinikai tünetek, gyomortáji, néha májtáji fájdalmak laborvizsgálatai és a képalkotó eljárások (hasi ultrahang) játszanak döntő szerepet. A legpontosabb diagnózist az epeutak tükrözéses módszerrel történő feltöltése adja.

Az epeelfolyás akadályoztatása során a sárgaság mellett az epeutak életet veszélyeztető gyulladása, valamint a májtályog kialakulása a legsúlyosabb szövődmény. A gyulladás oka, hogy epeúti kő jelenléte kórokozók megtelepedésére hajlamosít, emellett a bélből is kerülhetnek kórokozók az epevezetékekbe. A másik lehetséges szövődménye az akut hasnyálmirigy-gyulladás, melynek során a hasnyálmirigy váladékának ürülése is gátolt.

Az epeúti gyulladások másik leggyakoribb oka a Vater-papilla szűkülete. A Vater-papillának az epeút bélbe való torkolatát, az ezt záró izomgyűrűt nevezzük. A szűkület lehet jóindulatú, de rosszindulatú daganat következménye is.

Mit kell tudni a kezelésről?

Az epeúti szűkületek miatt kialakult epeúti gyulladások kezelésének legfontosabb célja a szabad epeelfolyás biztosítása. Az utóbbi néhány évben a gastroenterológiai endoszkópos (tükrözés) technika fejlődésével ez az esetek nagy részében megoldható. A beavatkozás során száloptikás eszközt vezetünk a patkóbélbe. Megkeressük a közös epevezeték torkolatát. A szájadék kiszélesítése után az endoszkópos eszköz úgynevezett munkacsatornáján keresztül különféle eszközök vezethetők fel a közös epevezetékbe, melynek során az epekövek eltávolíthatók, illetve szűkületek áthidalhatók. Az epehólyagban ülő kövek ezzel a módszerrel nem távolíthatók el.

A beavatkozás előnye, hogy sok esetben műtét nélkül súlyos állapotot lehet kis kockázat, kevés szövődmény nélkül megoldani. Természetesen előfordul, hogy a beavatkozás sikertelen vagy csak részleges eredményt ad, így a műtét nem kerülhető el. Az említett endoszkópos kezelés mellett antibiotikus, görcsoldó, diétás kezelés is szükséges.

Egyéb kóroki tényezők

Nemcsak az epeúti kő, hanem az immunrendszer betegségével összefüggő súlyos betegség, az ún. "primer szklerotizáló cholangitis" is okozhat epeúti gyulladást, mely során a májon belüli és kívüli epeutakban kötőszövetes átalakulás zajlik, következményes szűkülettel, illetve azt követő tágulatokkal. Az epeelfolyás korlátozott. Daganatos betegségek is okozhatnak epepangást, mint a már említett Vater-papilla, a közös epevezeték, a hepaticus villa daganata. Kezelésük megegyezik a leírtakkal, lehet endoszkópos és sebészi, illetve csak sebészi megoldás.

Visszatérő, görcsoldókra nem szűnő felhasi fájdalom, sárgaság, láz esetén tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni, sokszor életet veszélyeztető állapotok kialakulását előzhetjük meg.

| epeúti, gyulladás, epevezeték, Vater-papilla, epekő
2007-11-09 19:16:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop