Hogyan előzhető meg az epekövesség?
Az epekövek megelőzése érdekében az étrend a legfontosabb tényező.
Kép: New-Medcal Net
Fontos, hogy kerüljük a túl sok pépes ételet és az extrém alacsony kalóriabevitelt (kevesebb mint 800 kalória naponta). Helyette válasszunk olyan ételeket, amelyek gazdagok rostokban, mint például a nyers gyümölcsök és zöldségek, a főtt bab és borsó, valamint teljes kiőrlésű gabonafélék. Fontos továbbá, hogy minimalizáljuk a zsírok bevételét. A magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú étrend segít az epe koleszterinjének folyékony formában tartásában.
A legfrissebb kutatások rámutattak arra, hogy az olívaolaj mérsékelt mennyiségű fogyasztása (naponta körülbelül 2 evőkanál) valójában csökkentheti az epekövek kialakulásának kockázatát. Az olívaolajban található egy összetevő, amely segít csökkenteni a vér és az epehólyag koleszterinszintjét. A kutatók azt találták, hogy az epekövek gyakorisága viszonylag alacsony azon emberek körében, akik olyan régiókban élnek, ahol magas az olívaolaj-fogyasztás.
További tanulmányok azt mutatják, hogy a lecitin - egy természetes anyag, amelyet például jégkrémbe, majonézbe és más ételekbe is adnak sűrítőanyagként - segíthet megakadályozni az epekövek kialakulását, megakadályozva ezzel a koleszterin megszilárdulását az epehólyagban.
A lecitint számos élelmiszerben megtalálhatjuk, beleértve a szójababot, a zablisztet, a tojást, a tejet, a földimogyorót, a káposztát és a csokoládét. Emellett étrend-kiegészítő formájában is hozzáférhetők, tabletta vagy folyékony formában. Fontos azonban, hogy ne lépjük túl a napi 500-1000 milligrammos adagot, és konzultáljunk orvosunkkal vagy táplálkozási tanácsadónkkal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt használnánk.
Fontos figyelmeztetés: Túlzott mennyiségű kolin, amelyet a lecitin tartalmaz, hosszú távon májproblémákhoz vagy más szövődményekhez vezethet. Mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy táplálkozási szakemberrel, mielőtt bármilyen lecitin-kiegészítőt szednénk.
2024-03-26 19:33:25