Legutóbbi cikkek

Elönt az epe

Az epehólyagban kialakult epekő fő okai az epeúti pangás és az epehólyag működési zavara. Típusos epekőgörcs esetében jobb bordaív alatti fájdalom, hányinger, hányás, és gyakran láz is jelentkezik.


Epe - kő nélkül

Az epe a májban keletkezik: attól függően, hogy mennyit eszünk, 3-7 dl is képes egy nap kiválasztódni a kis epekapillárisokon keresztül az epehólyagba. Az epehólyag egy kicsi körtealakú zsákocska, fő feladata a híg, folyékony, sárgás, frissen termelt epe tárolása és sűrítése. Étkezés során, amikor zsiradék kerül a gyomorba, zöldes színű, sűrűbb epét lövell a patkóbélbe.


Hogyan előzhető meg az epekövesség?

Az ésszerű étrend a legjobb módszer az epekövek képződésének megelőzésére.


Kő nélkül könnyebb
Epepanaszok és kezelésük

Minden ötödik nőnek és tizedik férfinak 40 éves kor felett epeköve van. Mikor kell a követ eltávolítani? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását? Cikkünk ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ...


Epekövek

Az epekövek összetapadt kristályok az epehólyagban (koleciszta) vagy az epeutakban. Amikor az epekövek az epehólyagban vannak, azt epehólyag-kövességnek (kolelitiázis vagy kolecisztolitiázis) amikor az epevezetékben vannak, azt epevezeték-kövességnek (koledocholitiázis) nevezik.


Az epekövesség gyakori betegség

A májban képződő epe az epeutakon, az epehólyagon keresztül jut a vékonybélbe. Az epekövesség az emésztőrendszeri betegségek között az egyik leggyakoribb, az esetek nagy részében panaszt nem okoz.


Epekő közösség a várószobában

A leggyakoribb epebetegség az epekő, melyet az epehólyagban, az epevezetékekben és a máj epeútjaiban előforduló főleg koleszterinből álló kövek okoznak. Közép-Európában a lakosság közel 15%-a küzd ilyen egészségügyi problémával. Ideje volt tehát, hogy ez a fontos kórkép is saját közösséget kapjon.


A szervezet kövei

Senki sem születik kövekkel a testében. A kövek valamilyen folyamat eredményeképpen alakulnak ki az epéi a vesében, a fogakon vagy akár a nyálban. Kialakulásuk okaira, valamint az okok és a tünetek megszüntetésével kapcsolatos kérdésekre a homeopata szemlélet útján indulva teljes körű választ kaphatunk…


Lendület az epének -Természetes gyógyírek

A hűvösebb hónapokban, különösen télen általában nehezebb ételeket kívánunk és fogyasztunk. Ezért májunknak és epénknek rendre túlóráznia kell, ha fel akarja dolgozni a vajas süteményeket, a töltött libát, a disznótorosról nem is beszélve... Jó hír, hogy a gyógynövények segítségükre lehetnek a zsír könynyebb emésztésében.


Az epehólyag és az epeutak

Az epehólyag a máj alatt, a has jobb felső részében helyezkedik el. Funkciója egyszerűen leírva: összegyűjti az epét, mely a májsejtekben képződik, és az epeutakon át jut be az epehólyagba, meghatározott mennyiségben epét bocsát a nyombélbe az emésztés elősegítésére.


1 |

Web Design & Development Prowebshop