Veszélyben a máj: toxikus májkárosodások

A mérgezések miatti károsodások a májbetegségek legnagyobb csoportját képezik és bizonyos körülmények között drámai lefolyásúak lehetnek. A máj belsejében ugyanis nincsenek idegek, ezért ez a szerv nem fáj, ha valamelyik működésében zavar keletkezik.

alkohol, toxikus májkárosodások, máj, májsejtek, gyógyszer, májbetegségek | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Bárdosi, E.
A májbetegség első számú okának a mértéktelen alkoholfogyasztás nevezhető. Az alkohol feldolgozásához a máj rendelkezésére álló oxigén 90%-a szükséges, s ezalatt más anyagcsere-folyamatok, elsősorban a zsírlebontás, stagnálnak. Ennek következtében a zsírok a májsejtekben elraktározódnak, ami kezdetben zsírmáj kialakulásához vezet. Az alkohol a májban gyulladásos folyamatokat, alkoholos hepatitiszt is okozhat. A hepatitisz során ­ mint minden krónikus májgyulladás esetén ­ a májsejtek elpusztulnak, helyüket kötőszövet tölti ki, ami hegesedést okoz és végül cirrózis (májzsugorodás) lép fel.

FŐ OK AZ ALKOHOL ÉS A GYÓGYSZER

A zsugorodással járó alkoholos májkárosodásból nagy eséllyel ki lehet gyógyulni, amennyiben az alkoholról való lemondás és a megfelelő életvitel következtében a máj működése helyreáll. Semmiképp sem szabad azonban azt hinni, hogy teljes absztinencia mellett az alkoholos májgyulladás minden esetben megszűnik anélkül, hogy célirányos gyógyszeres terápiát alkalmaznánk.

Rengeteg gyógyszerféleség is kiválthat toxikus-allergikus májkárosodásokat, elsősorban az altatók, nyugtatók, a szulfonamidok, az antituberkulotikus szerek, a citosztatikumok, az antibiotikumok és bizonyos szívritmusszabályzók. A legtöbb gyógyszer okozta májkárosodás egyéni adottságokon múlik, vagyis előre nem látható.

GYÓGYÍTÓ MÁRIATÖVIS

Az ipari méreganyagok által előidézett májbetegségek is egyre inkább előtérbe kerülnek. Sok mérgezéses esetben a máriatövismagnak van normalizáló hatása. A belőle nyerhető természetes hatóanyagkomplex, antihepatotoxikus és regenerációt elősegítő tulajdonságát részletes tanulmányok is igazolták. Hatására a májsejtek regenerációs képessége növekszik, a sejtmembrán pedig kevésbé lesz átjárható egy sor hepatotoxikus anyag számára. Ez lehetővé teszi a májsejtek károsodásának megelőzését vagy gyógyítását. Emellett az egészséges májsejtekben fokozódik az RNS-szintézis és a fehérje-anyagcsere.

SEGÍT A KIEGYENSÅLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS

Fontos a helyes életvitel és az alkoholfogyasztás beszüntetése. Kezdetben a könnyen emészthető ételekre és a kevés zsiradékra tegyük a hangsúlyt (legjobban hasznosítható és legáltalánosabb zsiradék a vaj, kis mennyiségben). Ám a zsiradékot nem szabad felhevíteni.

Kerülni kell a füstölt és a sós lében pácolt húsokat és halételeket, a zsírban sült krumplit és minden zsírban sütött ételt, a felfújtakat (valamint minden káposztafélét), továbbá az erős fűszereket, frissen sült pékárut.

Ajánlatos gyümölcs- és lénapokat tartani, ehhez különösen alkalmas a reteklé, a savanyú káposzta leve (és a nyers savanyú káposzta is), a különböző gyümölcs- és zöldséglevek, valamint túró és túróval készült ételek. A tejtermékek közül az erjesztetteket ajánljuk: joghurt, kefir, író.

MI SEGÍT MÉG?

Fitoterápia

Füstike a kezelés kezdetekor és súlyos esetekben naponta kétszer két filmtabletta, a későbbiekben pedig naponta kétszer egy filmtabletta. Hatóanyagai elősegítik a májműködés regenerációját, és védenek a májkárosító méreganyagok ellen. Pozitívan hatnak az általános teljesítőképességre is, hosszú távon megszüntetik a fáradságot, az étvágytalanságot és egyes gyomor-bél panaszokat. Jó még a gyermekláncfű, a katáng, az articsóka és a körömvirág is.

Homeopátia

Több komplex homeopátiás májregeneráló szer is kapható. Szerencsésebb azonban, ha az orvos egyénre szabottan választja ki a megfelelő szert. Leginkább bevált készítmények: Lycopodium D30, Chelidonium D12, Sulfur D30, Nux vomica D30, Taraxacum D12.

Allopátia

Ha feltételezhetően gyógyszer okozta a toxikus májkárosodást, szüneteltetni kell a kiváltó gyógyszer szedését, illetve azokét is, melyek tovább rontják a májfunkciót.

Fizioterápia

Akut esetekben nem alkalmazható, de szubakut, szubkrónikus és krónikus esetekben sikerrel járhat. Különösen jók az iszappakolások és a meleg gyógyteás borogatások, mert az erős hőinger révén mélyreható melegedést idéznek elő, amely aktív vérellátást és erőteljesebb nyirokáramlást eredményez a beteg májban. A napfürdőzés a hisztamintúlérzékenység miatt ellenjavallt.

Egyéb kezelések:

Nagyon jól tehermentesíti a májat a kolon-hidroterápia is, mert kimossa a vastagbélből az onnét a májba jutó salak- és más méreganyagokat.

A HOT (véroxigenizációs kezelés) során nagyobb intenzitással megindul a májsejtekben azoknak az enzimeknek a termelése, melyek a regenerálódást segítik és a szervezet méregtelenítésében vesznek részt (SOD, kataláz, peroxidáz). 6-8 kezelés után diétával és gyógynövényekkel együtt nagyon szép javulást lehet elérni.

Az arginiz, metionin és ornitin nevű aminosavak támogatják a májsejtek működését és májszövet gyógyulását. Ezeket ma már tablettaformában is be lehet szerezni.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| alkohol, toxikus májkárosodások, máj, májsejtek, gyógyszer, májbetegségek
2002-07-25 14:21:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop